Днешният ден, 2 юни, е ден на героизъм и на

...
Днешният ден, 2 юни, е ден на героизъм и на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: В Трявна днес празнуваме силата на книжовността и българската духовност

Днешният ден, 2 юни, е ден на подвиг и на благодарност към всички революционери, които са паднали за свободата на България, сподели през днешния ден в Трявна вицепрезидентът.

По думите ѝ тези хора имат едно характерно качество, друго от всички нас - те са безсмъртни и през тази една минута безмълвие, в която почитаме паметта им, у нас минава като на каданс цялата българска история. Според Йотова през днешния ден в Трявна се чества и нещо още по-важно - с изключение на силата на оръжията, извоювали свободата на България през вековете, честваме силата на още едно оръжие - оръжието на книжовността, оръжието на българската нематериалност.  

" Сред светините на българската нематериалност са Петко и Пенчо Славейкови. Така че в днешния ден съчетаваме силата на оръжието със силата на духовността ", уточни вицепрезидентът.

Днес откри публично четиридневните национални Славейкови празници, които по традиция са под патронажа на президента. Празничната стратегия включва разкриване на изложения, литературни четения, базар на български издателства, типичен концерти, фолклорни осъществявания, както и награждаване на отличените създатели в националния книжовен конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови. Празниците стартират през днешния ден и ще продължат до 5 юни.



В отговор на въпрос, Йотова разяснява и дали са навременни и задоволителни подхванатите антикризисни ограничения. " Мога да кажа преценката си, когато чуя полемиката на народните представители, по този начин, както дават обещание - до края на юни, както  и какъв брой от тези ограничения ще бъдат обезпечени с бюджетни средства. Преди малко разговаряхме с кмета госпожа Силвия Кръстева, и няма да скрия, - нито аз, нито тя скри терзанието на българските общини. Те чакат тази актуализация, с цел да могат да продължат работата си, да могат хората да получават почтени заплати, за тях това не е " първокласна " мярка, а опция да работят ", уточни вицепрезидентът.

Празничният ден в Трявна продължи с концерт на фолклорния отбор " Развитие " - Севлиево и осъществявания на камерния хор " Еуфоника " към читалище " Пенчо Славейков 1871 " в Трявна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР