Днешният 13-ти януари е специална дата в историята на българското

...
Днешният 13-ти януари е специална дата в историята на българското
Коментари Харесай

Знаете ли, че на този ден е прожектиран първият български филм?

Днешният 13-ти януари е специфична дата в историята на българското кино. На днешния ден през далечната 1915-та година е прожекцията на първият български игрален филм " Българан е галант " на Васил Гендов. Припомняме, че първото кино в България е намерено през 1908-ма година, а то е и едно от първите в Европа. Първите години на 20-ти век бележат стремглавото развиване на киното като изкуство и просвета у нас. 
Интересен подробност е, че в лентата " Българан е галант " индивидът, който е сценарист, режисьор и реализатор на главата роля е еднакъв, а точно Васил Гендов. Самият филм е глух и черно-бял. За жал в наши дни се смята за загубен и се има вяра, че са непокътнати единствено дребен на брой фрагменти от лентата му. Самият сюжет е извънредно забавен за времето си: 
Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и стартира да я ухажва. Тя взема решение да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с великодушна ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява.
Дамата води Българан в първокласно заведение и за негова сметка поръчва скъпи питиета и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя брачен партньор и му предлага да извикат файтон и да освободят „ носача “. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за осъществената услуга.
Така дамата дава добър урок на натрапника. Интересен факт е, че когато филмът излиза отзивите са най-вече положителни, а акцентът пада върху това, че той е първият български филм, а не толкоз върху неговите художествени качества. И тук поговорката, че зад всеки съумял мъж стои една жена е вярна - брачната половинка на Гендов, Жана е финансирала кино лентата, с цел да сбъдне фантазията му, а по-късно те основават и първата продуцентска къща у нас, която носи името " Янтра филм ". 
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР