Днешните окови на нищетата, на неправдата и омразата трябва да

...
Днешните окови на нищетата, на неправдата и омразата трябва да
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова: Заветът на Ботев повелява – няма място за полуистини, полусвобода и псевдогерои

Днешните окови на нищетата, на неправдата и омразата би трябвало да бъдат разсечени по този начин, както Ботев разсичаше със сабята и словото си робските окови. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово на честванията на 171-годишнината от рождението на Христо Ботев, които се организираха в Калофер, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Нека през днешния ден прочетем завета на българския бунтовник и талантлив стихотворец, който повелява – няма място за полуистини, полугерои, полусвобода, полувяра, за „ слепци с очи “, за псевдогерои и лъжеидеали “, прикани вицепрезидентът.
 1  4  5  6
„ Да бъдеш без независимост свободен, тъй като духът не признава окови, мощно да любиш и мразиш, само че да си мощен и с цел да поискаш амнистия – това не е обещано на всеки. Само на определените “, означи Илияна Йотова. Вицепрезидентът уточни, че думите на Ботев са настоящи и през днешния ден, стиховете – все по този начин правилни, а сатирата пробожда право в сърцето.

Илияна Йотова цитира веруюто на Ботев, че човек в цялостния смисъл на думата може да се назова единствено оня, който е свободен. „ Днес ние продължаваме да търсим свободата в себе си, някои даже я считат за рискова “, съобщи вицепрезидентът. По думите й през днешния ден лишаваме права, все по-разделени и по-отчуждени сме от всеки път.

„ И през днешния ден, 171 години след рождението на Ботев, ги има „ дребните хора, които правят огромни работи “. Всеки от нас би трябвало да носи това самочувствие, тъй като в жилите ни тече тази кръв, тъй като стъпваме на земята, на която той падна на колене, с цел да я целуне с поклонение “, уточни Илияна Йотова.

„ Никое тържествено слово не е задоволително, с цел да изрази поклонението, възхищението и гордостта ни, че Христо Ботев е наш, един от нас, българин. По-важно от думите, красиво подредени в речите, е свидното кътче в сърцето на всеки българин, в което е непокътнато мястото за великия стихотворец и бунтовник “, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова уточни, че националният воин е жив и оттатък рамките на България и очакване в него търсят даже в далечното бесарабско село Задунаевка, в което Ботев за малко е бил преподавател.

Илияна Йотова се обърна към множеството хора, стекли се да отдадат респект на Христо Ботев, с думите: „ Всички ние през днешния ден тук сме образец за това по какъв начин се пази национална памет, за това що е нестихваща национална сила и какъв брой жив е духът на свободата. Когато сме всички дружно, обединени от обща цел, към която се стремим с изобилен жар, можем да изградим по този начин жадуваното по-добро бъдеще за България. “

В края на словото си вицепрезидентът означи, че свободата е избор, на всеки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР