Днешната среща ме кара да бъда оптимист, че процесът по

...
Днешната среща ме кара да бъда оптимист, че процесът по
Коментари Харесай

Демерджиев е оптимист, че ще влезем в Шенген в началото на втората половина на 2023 г. - Политика

Днешната среща ме кара да бъда оптимист, че процесът по приемането ни в Шенген, който не можа да завърши в края на предходната година, ще бъде финализиран при започване на втората половина на тази,  сподели служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след среща с министъра по миграцията и убежището на Гърция Нотис Митарачи. Тема на диалога им е била миграцията по границата сред двете страни. 

По думите му България прави верните стъпки и те се правят оценка. " В подтекста на диалозите ни с Австрия през идната седмица съм оптимист, че процесът ще има сполучлив свършек. С гръцкия ми сътрудник обсъдихме и методите, по които би трябвало да бъдат опазени външните граници на Европейски Съюз. Постигнахме единодушие и считаме, че Европейска комисия би трябвало да поддържа страните ни ", сподели още Демерджиев.

Според вътрешния министър фокусът по опазването на границите би трябвало да се ускори и да има по-силна взаимност от страна на Европейски Съюз и останалите страни членки.

" Ще използваме форумите, отдадени на миграцията, с цел да ангажираме вниманието на Европейска комисия и Европейски Съюз и да получим повече взаимност в битката ни както финансово, по този начин и с всички други запаси. Така ще изградим надеждни механически уреди и да пазим границите на Съюза. За това разговорът с Турция е основен, ние считаме, че можем да бъдем медиатор сред Европейски Съюз и Турция ", съобщи той.

Гръцкият министър по миграцията и убежището Никос Митарачи сподели от страна страна, че двете страни имат потребност от прецизна и ефикасна рамка за защита на външните граници, само че също и от система на ефикасна взаимност за страните членки на първа линия.

" Охраната на външните граници е единственият метод да се понижат вторичните мигрантски потоци към Европейски Съюз. Готови сме да подкрепим България в разискването на ограничения. Приемането на България и Румъния е значимо освен за Европейски Съюз, само че за Гърция в частност ", уточни той.

В петък Митарачи съобщи, че  да влезе час по-скоро в Шенген. " Гърция поема самодейността да поддържа присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това разширение ще донесе и директни изгоди за Гърция, която ще бъде обвързвана сухопътно с други страни членки на Европейски Съюз ", сподели той, откакто се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер, а преди този момент - и с министъра на вътрешните работи Герхард Карнер.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР