Днешната реакция на ГЕРБ утвърди БСП като алтернатива. Доволен съм,

...
Днешната реакция на ГЕРБ утвърди БСП като алтернатива. Доволен съм,
Коментари Харесай

Станишев с 4 ключови въпроса, по които БСП може да подкрепи ГЕРБ

Днешната реакция на ГЕРБ утвърди Българска социалистическа партия като опция. Доволен съм, че признатата през вчерашния ден на Kонгреса на Българска социалистическа партия " Политическа визия за бъдещето на Европейски Съюз " ​откри същностната полемика за председателството и за мястото на България в изменяща се Европа.​ Всички желаеме председателството на България да е сполучливо. Но това ​не ​става ​с​ ​троснат звук и ​декларации, разяснява в неделя президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Станишев показва 4 ключови въпроса, " по които би трябвало да чуем мнението на държавното управление и да изработим национално единодушие ":

" 1. Какви са вижданията на кабинета за 5-те сюжета от Бялата книга на Жан-Клод Юнкер, кой от сюжетите е най-хубав за България и за Европейски Съюз, и по какъв начин търсим нашите сътрудници измежду другите държави-членки, с цел да го реализираме? Най-разгорещената част на полемиката следва, а доста от страните не са изоставили концепцията за Европа на няколко скорости. Затова Българска социалистическа партия през вчерашния ден ясно съобщи: желаеме България в ядрото, а не в периферията на Европейски Съюз. Това може да стане с влизането на страната ни в Шенген и в Еврозоната, както и с равноправното ни присъединяване в политиките по сигурност и защита.

Ако и ГЕРБ желаят това, дано забележим координирани дейности по присъединението на страната ни в Шенгенското пространство и приемането на Пътна карта за Еврозоната.

И да, това не са цели на председателството, само че са най-важните в сегашния дневен ред на страната ни. Ако в този момент пропуснем този прозорец от благоприятни условия, след това доста дълго ще го чакаме да се отвори още веднъж. А до тогава ще седим в периферията.

2. ПЕС и Българска социалистическа партия изрично се афишират за Социална Европа. Предстои съвещание на Европейския съвет в Гьотеборг идващия месец, отдадено особено на обществената политика. То беше инициирано от нас, европейските социалисти, и ще бъде домакинствано от Стефан Льовен, който е от нашето политическо семейство. Очаква се приемането на специфична декларация, която да сложи Европейския обществен дирек в центъра на европейската политика и бюджет за идващите години. На срещата ни предходната седмица Стефан категорично акцентира, че позицията на българското председателство ще е решаваща за отстояването на обществената политика в бъдещето на Съюза. Готови ли са ръководещите да поемат този ангажимент, с цел да върнем Европа на жителите и да се борим дружно за почтено възнаграждение и обществена отбрана във всички браншове? Европейските жители от дълго време чакат това от институциите на Европейски Съюз и в случай че българското държавно управление го сложи като приоритет в председателството, ще получи поддръжката освен на Българска социалистическа партия, само че и на ПЕС, и на всички леви партии и министър председатели. Нещо повече, на всички европейци!

3. По време на нашето председателство ще стартира разискването на Многогодишната финансова рамка - бюджетът на Европейски Съюз за идващите 7 години. Заради новите провокации пред Съюза и излизането на Англия, десницата в Европа предлага орязване на кохезионната и на селскостопанската политика с до 30%, както и смяна в правилото на финансиране - от безплатно към планово. Досега България е бенефициент от еврофондовете и не е загадка, че повече от 70% от обществените вложения са с европейски средства. Интересът на България е явен: опазване на размера и на правилата на финансиране на кохезионната и на общата селскостопанска политика. И запълване на " дупките " в бюджета със лични доходи за Европейски Съюз, като да вземем за пример налога върху финансовите транзакции.

Ако ГЕРБ отстои изрично и твърдо националния интерес на страната в тази полемика, те изрично ще получат поддръжката на всички политически сили и на жителите на България. А това е ползата и на целия Европейски Съюз, с цел да има взаимност и доближаване, а не растящи неравенства.

Такава ​е ​позицията на социалистите. И българското държавно управление ще получи поддръжка и от групата ни в Екологичен потенциал,​ и от министър председателите ни в Съвета, в случай че застане изрично зад това предложение.

4. Даването на европейска вероятност за всички страни от Западните Балкани е различен значим приоритет. Никой не трябва да остане зад борда. Но това няма да стане със фотоси. А със сериозна работа по приемането на Софийска декларация, сходна на Солунската през 2003 година. Освен политическата дипломация, тук би трябвало да включим и икономическата. Защото единствено през повишението на стандарта на живот и растежа на стопанската система може да мине по-бързото присъединение на тези страни. А България има и политически, и стопански интерес това да стане допустимо най-бързо. "

Това е огромната картина и не трябва да я " скриваме " зад досиета и поправки. Битката за Нова Европа ще се води всекидневно и ще стартира тъкмо по време на председателството на България. Нека не пропущаме шанса да се борим за мощен и обединен Европейски Съюз, единен към своите правила: взаимност, правдивост и благоприятни условия за всеки. Това е основата и на националното единодушие, разяснява Станишев.

Ако ГЕРБ желае поддръжката на Българска социалистическа партия, дано създадем логичен, а не сценичен спор в Народното събрание. Тогава и българското държавно управление ще е мощно - с мандат от Народното събрание и от цялата нация да отстоява ползите на българските и на европейските жители. Ние свършихме нашата работа - предложихме визия и съответни стъпки. А ръководещите вместо да се цупят афектирано, дано влязат в дебата. Но свястно. Не с " фалшив " причини, прикани още президентът на ПЕС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР