Днешната ни среща в красивата есенна Трявна е с едно

...
Днешната ни среща в красивата есенна Трявна е с едно
Коментари Харесай

В Трявна може да се живее по-добре, отколкото в Лондон

Днешната ни среща в красивата есенна Трявна е с едно момче, в действителност към този момент 36-годишен мъж, който в никакъв случай не си пилее времето и за своята не толкоз достолепна възраст е съумял да се трансформира в една от емблемите на града. Той се споделя Денчо Минев и е от хората, с които градът безусловно диша. Можете да го видите в центъра, където се грижи малчуганите да се забавляват, предоставяйки най-различни уреди за детски игри посредством неговия детски клуб „ Палавници “, ще го видите на сцената в театъра в Трявна и Плачковци, където играе към този момент повече от 10 години, а преди няколко лета и край басейна, където се изявяваше като избавител и учител на деца по плуване.

Срещата ни с него е част от поредицата ни DIRections, а наш сътрудник в тези диалози е Vivacom – компанията, която ни свързва със света към този момент 10 години.

Най-впечатляващото в Денчо Минев несъмнено е силата, с която прави всичко и увереността, че нещата все в миналото ще се получат. Той не се оплаква и въобще не счита, че нещо е невероятно, в случай че човек има предпочитание. И колкото и да си мислим, че това са единствено общи приказки, Денчо ни потвърждава, че не е по този начин.

Преди години приключва „ Право “ в Търновския университет и към този момент работи като юрист за цяла Габровска област към една от водещите банки в страната. Същевременно с това е построил своя бизнес с детски уреди за игра, недвижими парцели и играе в театрални постановки, в които е бил награден с няколко наградата за най-хубава мъжка роля, има брачна половинка и две деца. И всичко това се случва в Трявна – в дребния град, който доста младежи напущат, тъй като не виждат вероятности там или дребния град, в който хората вървят единствено на отмора.

Какво те свързва с Трявна? Тук ли си роден? Тук ли си живял цялостен живот?

Роден съм в Трявна. Трето или четвърто потомство тревненец съм. Дори неотдавна си направих родословие и се оказа, че сме родственици с един прочут политик – Белчо Белчев.

Мислил ли си в миналото да работиш и живееш на друго място?

Ще излъжа, в случай че каже, че не са ми минавали такива мисли през главата. Имал съм сходни проекти преди да основа семейство, може би като всеки младеж у нас, само че не се стигна до реализирането им. После си дадох сметка, че човек може да успее на всички места, стига да желае. Не мястото дефинира опциите, човек самичък прави опциите си и би трябвало да бъде еластичен, да пробва, да не се отхвърля, да ги търси.

Какво ти е дал на теб град като Трявна?

Много ми е дал и към момента ми дава. Първо дал ми е обучение. Тук съм учил до 8-и клас, по-късно приключих право в Търново. Градът е дребен, само че до момента в който растяхме, имахме всичко належащо – имахме страхотна спортна зала с плувен басейн, където започнахме да упражняваме и се научихме да плуваме, имахме детска школа за куклен спектакъл, където започнаха и първите ни опити на сцена, имахме доста хубаво учебно заведение и учители, които ни дадоха доста познание и обич. Трявна, в случай че го погледнете от една друга страна, е в центъра. Оттук пътища много…

Денчо в постановката „ Вражалец “ от Ст.Л.Костов /Стефан Лазаров Костов, Народно Читалище „ Пробуда-1924 “ гр.Плачковци

Театърът каква част от живота ти е?

Голяма. Театърът е наслаждение и занимание, само че, в случай че би трябвало да приказваме за издържането на фамилията, не мога да разгадавам на театралната активност. Все отново около театъра се роди и концепцията за детския център „ Палавници “.

Театрални награди на Денчо Минев

Снимка: Денчо Минев/ Личен списък

Какво съставлява той? Какви услуги предлага?

Тъй като Трявна е туристически град, още до момента в който бях студент, започнах да работя за тази концепция. Включих цялото семейство и към този момент 12 години развиваме този бизнес.

Центърът в действителност съставлява атракционен ъгъл с няколко разнообразни уреди за деца, предлагаме и каране на рикши за фамилии, които се радват на огромен интерес в града. Всяка година вършим и огромно празненство с почерпка за децата в центъра на Трявна. Работим в партньорство с Общината. Правим и събития за деца в неравностойно състояние. За благополучие нещата стават все по-добре.

Денчо на откриванто на празника на Детски център „ Палавници “ 2018 година

Снимка: Фейсбук

А питал ли си се за какво никой различен не се беше сетил за това до този миг? Как по този начин никой не бе помислил за заниманието на децата в Трявна?

Може и някой да е имал сходна концепция, само че бизнес не се прави елементарно, тук нещата вървят по-бавно, по-трудно се стига до възвръщаемост на вложените средства. Човек би трябвало да има доста самообладание, би трябвало да е подготвен да вложи и доста от себе си, не приказвам единствено за пари, само че и за време, нужно е да има хора, които да оказват помощ, както в моето семейство. Такова нещо човек не прави самичък. В последна сметка не си заслужава единствено да изчисляваш какво ти коства, струва си да създаваш наслада, да видиш една детска усмивка. Казвам го, тъй като постоянно съм измежду децата и аз самият имам две деца. Те имат потребност да играят, да се забавляват – това е детството.

От всички неща, които си работил, а те по никакъв начин не са малко, кои си спомняш най-ярко?

Спомням си всички. Първата ми работа беше като градинар едно лято. Бях на 13 години, на 15 години през септември към този момент сушах сливи в локалната сушилня. Бил съм и водещ на телевизионно предаване по локалната телевизия, над 10-15 години играя в театъра. С трупата постоянно вървим на районни и на интернационалните фестивали. Като студент съм работил като продавач, натрупал съм опит и във военния цех, правил съм застраховки за коли и какво ли още не…

Денчо и фамилията му на празник на Детски център „ Палавници “

Снимка: Фейсбук

А по какъв начин намираш салдото сред всички тези действия и фамилията си?

Когато си привикнал да работиш и да търсиш от дребен, непрекъснато пробваш, най-после нещо се случва. Имал съм и несполучливи инициативи, само че това е бил скъп опит за мен. Водещото е да имаш предпочитание. Енергия. Да вярваш. Правиш ли нещо на драго сърце, то се получава с лекост. Така се получава в работата, по този начин се получава и в фамилията. Но истината е, че би трябвало доста схващане от страна на индивида до теб, разпределение на отговорностите и разчитаме на помощ от родителите си в грижата за децата ни.

Представяш ли си живота си отвън Трявна?

Честно казано не. Имам всичко, което ми би трябвало тук. Имам семейство, две деца, брачна половинка, с която сме дружно отдавна. Тук е и останалата част от фамилията ми.

Снимка: Ваня Савкова, Dir.bg

Какво би трябвало да се промени, с цел да останат повече младежи в Трявна или доста от младите, които са напуснали града, да се върнат?

По-висок стандарт на живот т.е. парите, които изкарваш, да стигат за естествен живот. Ето, в прилежащ град се изнесе компания от София и дава късмет на доста младежи да се развиват в IT бранша, като потвърдиха, че това може да се случва и в провинцията, а освен в столицата. Да се сътвори инфраструктура, която да е подобаваща за привличане на вложители, тъй като туризмът дава благоприятни условия за най-много 20% от локалното население. Спортна зала с игрище за баскетбол, закрит басейн и фитнес зала би задържала младите. Да се дават повече професионални благоприятни условия за младежите, несъмнено. Ето, да вземем за пример, един публицист мъчно ще откри реализация тук. Това е значително предизвикателство пред локалното управление – би трябвало да се основат условия за естествен живот и развиване на тези хора, на хора с разнообразни специалности. Другите значими неща ги има – детските градини те чакат с отворени прегръдки, не би трябвало да се бориш като на кандидат-студентски изпити, с цел да запишеш детето си на ясла или на градина, не се постанова да пътуваш толкоз дълго до работа и назад, всичко ти е „ на една ръка разстояние “. Да не приказваме за въздуха и природата тук, които са повече от прелестни. Единственото, което би трябвало, само че то не е по никакъв начин малко, е промишленост, работа за младежите. В момента всички знаем, промишлеността на цялата страна е съсредоточена в четири-пет града в България и всички се борят да живеят и да оцеляват там. Това не е вярно. Не е разумно.

Ти имаш към този момент 13-годишна щерка и по-малък наследник. Как виждаш тяхното бъдеще? Искаш ли те да останат тук в Трявна или ще ги подкрепиш, в случай че решат да живеят и да се развиват другаде?

Оставям ги те да си избират тяхното бъдеще. Затова е тяхно. Нашата роля като родители е просто да им даваме обич. Казвам им, че могат да съумеят и тук, само че изборът ще бъде техен. Истината е, че в Трявна може да се живее по-добре, в сравнение с в Лондон. Имаме другари, нали, всички имаме такива другари, които живеят и работят там, и не всички съумяват да спестят някакви пари. Работата е доста. Животът е организиран по този начин, че да могат единствено да работят и да заплащат сметките си месец за месец, само че мъчно да се грижат за фамилията си.

Казвам на децата си, че могат да съумеят и тук, тъй като в действителност имам вяра в това. За да правиш пари, не е нужно да имаш пари. Но и парите не са най-важното нещо. Трявна има омагьосване и сексапил, има свое лице и младежите, които остават тук в бъдеще ще бъдат виновни това лице да остане все по този начин красиво и ярко, както го виждам аз през днешния ден.

`Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР