Днешната дата е паметна за всеки един фен на Берое“.

...
Днешната дата е паметна за всеки един фен на Берое“.
Коментари Харесай

15.05.2013: Купата е наша

Днешната дата е паметна за всеки един почитател на „ Берое “. На днешния ден преди девет години бе един от най-великите беройски моменти – спечелването на втората Купа на България. Беройци обаче помнят още страстта, възприятията, невероятните моменти на терена в Ловеч, страхотната драма, инфарктните дузпи и празненствата по-късно. КУПАТА Е НАША! ОТНОВО!

Връщаме се обратно, с цел да си напомним по какъв начин се стигна до този триумф:

Купа на България 2013 година

Походът към Купата на България за сезон 2012/2013 година стартира с дуели против третодивизионния „ Академик “ (Свищов). Регламентът през целия шампионат планува спечелилите да бъдат избрани след изиграването на две срещи при разменено посещение.

Петър Хубчев е поел тима единствено седмица по-рано и е бил старши треньор единствено в един дуел до този миг, освен това три дни преди първата среща с „ Академик “, която се играе в Стара Загора. През последния месец резултатите на отбора и играта, която демонстрират футболистите не са на нужното равнище и това безспорно се отразява и върху старта на акцията в този шампионат.

„ Берое “ – „ Академик “ (Свищов)

Съвсем разумно „ Берое “ е безспорен любимец против отбора от крайдунавския град, който е в третия ешелон на българския футбол. Беройци владеят самодейността през цялото игрово време, само че по този начин и не съумяват да осъществят множеството основани обстановки за гол. Победно попадение въпреки всичко пада 8 минути преди края, когато състезател на гостите играе с ръка в наказателното поле и реферът разумно отсъжда дузпа в интерес на „ зелено-белите “. Зад топката застава Елио Мартинс, който невъзмутимо осъществя първото си попадение в шампионата. „ Берое “ потегля мъчно в конкуренцията, само че набира скорост.

Реваншът е месец по-късно в Свищов. Двубоят е същински празник за града и беройци са посрещнати като специфични посетители. Самият дуел не оставя подозрение кой ще продължи в идната фаза. Още в 12-та минута Тодор Христов центрира от дясно към далечната греда, а там Жоао Салеш е прецизен от близка отдалеченост – 0:1. И по-късно попадение гостите не престават да търсят нови голове и са по-активния отбор. В 40-та минута резултатът е подсилен, след страхотна многоходова офанзива. Топката е подавана сред Каядо, Динков, Лоузейро и Елиаш, като последният извежда триково Жоао Салеш зад тила на защитата. Нападателят пък намира с съвършен паралелен пас Давид Каядо, който се разписва без проблем – 0:2. През втората част „ Берое “ понижава малко оборотите, само че още веднъж бележи. В 77-та минута Родолфо засича центриране с глава, топката се отбива в гредата и попада у Жоао Салеш, който се разписва за повторно в срещата – 0:3. Домакините въпреки всичко стигат до почетно попадение три минути преди края, когато Добрин Петров бележи с отдалечен шут – 1:3.

„ Берое “ се класира за осминафиналите с общ резултат 4:1.

„ Берое “ – „ Локомотив “ (Мездра)

Първите дуели от идващия кръг са 10 дни по-късно, а съгласно жребия „ Берое “ още веднъж би трябвало да премери сили с тим от трета дивизия – „ Локомотив “ (Мездра). Този път старозагорци не оставят въпросителни след първата среща под Аязмото и печелят изрично. Домакините търсят головете още през цялото време, само че първото попадение пада в 29-та минута, когато Елио Мартинс извежда Давид Каядо и португалецът открива резултата с удар в долния ляв ъгъл – 1:0. Вторият гол в мача пада в 41-та минута, когато Елио Мартинс стреля от далечна отдалеченост, топката се удря в горната греда и влиза в мрежата за 2:0.

През второто полувреме гостите от Мездра получават право да изпълнят дузпа, само че Теодор Скорчев блокира удара на Иван Мишев. Само две минути по-късно Стефан Велев осъществя трети гол за „ Берое “ след удар с глава. Крайният резултат е завършен от Георги Андонов в последната минута на срещата – 4:0.

Реваншът е след две седмици и е финален дуел за календарната 2012 година Срещата в Мездра се играе на извънредно заснежения терен, само че все пак „ Берое “ още веднъж не оставя късмет на своя противник. Още в 9-та минута Мартин Райнов открива резултата, откакто вратарят на домакините е избил удар на Андонов право в неговите крайници – 0:1. Още в началните минути на втората част резултатът е подсилен. Тодор Христов се възползва от неточност в защитата и бележи за 2:0. Домакините осъществят почетно попадение единствено две минути по-късно, когато Камен Каменов бележи с глава – 1:2. Крайният резултат е завършен в последните 10 минути. Първо Мартин Райнов се разписва от близко с второто си попадение в мача, а Елио Мартинс оформя крайното 1:4 с гол от дузпа.

„ Берое “ се класира за четвъртфиналите с общ резултат 8:1.

„ Берое “ – „ Пирин “ (Гоце Делчев)

Съперник в четвъртфиналната фаза на шампионата е „ Пирин “ (Гоце Делчев), а дуелите са към този момент през 2013 година Първата среща още веднъж би трябвало да бъде в Стара Загора – на 13 март.

Двата отбора изиграват доста здрав физически мач, в който домакините напълно разумно са по-активни и търсят чиста преднина в този дуел. Натискът в зелено и бяло дава резултат в 29-та минута, когато още веднъж Елио Мартинс осъществя с бомбен шут от отдалеченост 1:0. До края играта се води най-вече в половината на „ Пирин “, само че домакините по този начин и не съумяват да отбележат нов гол, оставяйки развръзката за реванша в Гоце Делчев.

„ Берое “ е посрещнат от пороен дъжд и извънредно тежък терен, който изравнява силите на двата отбора. Момчетата, водени от Петър Хубчев обаче знаят значимостта на мача и изнасят извънредно мощен дуел. В 19-та минута те излизат напред в резултата, когато Андонов дава топката на Елио Мартинс и португалецът бележи петото си попадение в шампионата с компактен удар от границата на пеналта – 0:1. Голът несъмнено внася ужас в противника и Георги Андонов довършва започнатото с попадение в добавеното време на първата част – 0:2 и стабилен задатък за гостите в общия резултат до тук. През второто полувреме Игор Джоман взема решение безусловно всичко в този конфликт и се разписва за 0:3 в 65-та минута. Домакините стигат до попадение в 73-та минута, само че нямат сили за освен това. „ Берое “ е на полуфинал за Купата на България!

„ Пирин “ (Гоце Делчев) е отхвърлен с общ резултат 5:1

„ Берое “ – „ Славия “ (София)

За единайсети път „ Берое “ излиза в полуфинал от шампионата за Купата на България. Преди жребия е ясно единствено едно – противникът за шести път в историята ще бъде от София, откакто с изключение на „ Берое “ за тази фаза се класират столичните „ Левски “, „ Локомотив “ и „ Славия “. Фортуна опълчва празнуващия древен празник тим на „ Славия “. Първата среща е планувана за 18 април на „ Овча купел “.

Напрежението в двата лагера е голямо и даже се стига до психовойна, откакто президентът на „ белите “ хвърля неоснователни и недоказани обвинявания към старозагорския клуб, за да внесе ужас в редиците на съперника си. В „ Берое “ обаче подхождат изцяло професионално и знаят значимостта на тези два идни мача.

Първата среща е едно същинско тактическо надхитряне, примесено с доста борба, себераздаване и хвърлени сили от двата отбора. Близо 700 души от Стара Загора поддържат своите любимци под мощното слънце на стадиона. Двата тима имат своите положения, само че гол по този начин и не пада. Развръзката е оставена за седмица по-късно под Аязмото.

Датата 25 април 2013 година ще остане в историята освен поради дуела от полуфиналите със „ Славия “, само че и заради обстоятелството, че директно преди този мач „ Берое “ най-накрая публично отваря собствен Музей на популярност, допълнен и с формален Фен магазин. Нещо, което постоянно е липсвало на беройските почитатели. Самата среща провокира ползата на цяла България и погледите на всички са вперени към стадиона в Стара Загора, където ще се реши вторият финалист. Ден по-рано това право извоюва съставът на „ Левски “ (София).

Очакванията за сложен и раздразнителен мач се оправдават. Двата отбора знаят цената на всяка неточност и са извънредно внимателни. Първото полувреме минава най-вече в дебнене точно на сходни неточности. През втората част обаче „ Берое “ търси развръзката. Близо до гол на няколко пъти са Георги Андонов и Венцислав Христов, само че шансът не е пред тях.

Така се стига до 87-та минута на дуела, когато е отсъден директен свободен удар за „ Берое “, а топката е заложена по левия фланг на офанзивата. Домакините нееднократно са доказвали силата си при статични положения до този миг през сезона и в този момент всички тръпнат в очакване. Феновете са вперили взор в Пламен Крумов, който ще центрира в наказателното поле на гостите. И Георги Андонов хвърля в възторг Храма на зелените сърца, откакто се измъква от клещите на отбраната и с елегантно допиране праща „ белите “ в нокаут! До края няма какво да се случи и „ Берое “ се класира за шестия си край! След края на мача „ славистите “ мъчно понасят загубата и даже техният президент влиза в пререкания с почитателите на „ Берое “. До съществени произшествия обаче не се стига.

„ Берое “ и „ Левски “ ще излязат в съдбоносен конфликт за трофея в Ловеч. Финал, който ще остане в историята като един от най-великите в шампионата, игран някога…

„ Берое “ – „ Левски “

15 май, 2013 година, Ловеч

Двата противника се готвят извънредно концентрирано за този заключителен конфликт, тъй като трефея е доста скъп. Двубоят носи и спомагателен заряд поради историческото съревнование.

Три дни преди огромния мач „ Берое “ би трябвало да играе на същия стадион в мач от шампионата против „ Литекс “ и печели с 1:2. Старши треньорът на старозагорци Петър Хубчев е взел безусловно всички налични футболисти и незабавно след дуела с ловчанлии тимът не се връща в Стара Загора, а отива на лагер в Тетевен, където да бъде надалеч от еуфорията, заляла почитателите в Стара Загора. Тимът се готви съсредоточено за финалната среща и се приготвя тактически особено за противника. Заради травми тимът е лишен от водещия си голмайстор от шампионата Венцислав Христов и друго острие – Емил Ангелов. В навечерието на самия мач се случва случай, който слага под въпрос всичко, което е подготвил Петър Хубчев, защото един от главните футболисти в средата на терена Алберто Лоузейро получава неприятна рана. Това остава прикрито от тима, с цел да не повлияе на настройката за игра. Все отново обстановката е овладяна и всички са в бойна подготвеност.

На 200 км от тях, в Стара Загора почитателите се приготвят за нов поход към Ловеч. Три години и 10 дни след тримуфа в същия шампионат, на същия стадион. Пред постройката на Община Стара Загора е сложена специфична видеостена, на която ще се излъчи срещата за всички, неуспели да отидат на финала. Отново към 5000 хиляди правилни беройци в зелено и бяло обаче потеглят към Ловеч с познатия рефрен – „ Купата е наша! “. Още от обяд заведенията и самия стадион са огласени от беройски песни. С наближаването на заветния час за началото на мача напрежението се повишава и царува трескава подготовка за хореографията по трибуните.

Когато Цветан Кръстев извежда двата състава в 17:30 ч. половината трибуни са обагрени в синьо, а останалите в зелено и бяло. Никой на стадиона обаче към момента даже и не подозира, че ще бъде директен очевидец на популярен дуел.

Противно на упованията от експертите „ Берое “ се хвърля напред още от първата минута. В първия четвърт час на мача „ зелено-белите “ основават няколко голови рискове. В 17-та минута Веселин Пенев центрира съвършено в наказателното поле на „ сините “, а там Елио Мартинс се извисява над отбраната и праща топката в мрежата за 1:0, хвърляйки в възторг публиката зад вратата. Шоуто стартира!

Играчите на „ Левски “ обаче не се стъписват и отвръщат на удара единствено 7 минути по-късно. Тогава Гари Родригес дава съвършен пас за Илиян Йорданов и той промушва топката зад стража Иван Караджов – 1:1. Отново обаче е ред на „ Берое “. В 24-та минута още веднъж Мартинс овладява топката пред наказателното поле, финтира защитник и праща кълбото в мрежата с акуратен удар за 2:1 и седмия си гол в шампионата. Публиката е без мирис от страсти и протичащото се на терена. Атаките към двете порти следват една след друга, на терена няма и помен от внимателна игра, която е привична за мач с подобен заряд. В самия завършек на полувремето капитанът на „ Левски “ стопира рискова голова офанзива за „ Берое “ и получава подобаващ втори жълт картон, оставяйки своите съотборници с човек по-малко.

През втората част пристрастеностите се успокояват и старозагорци чакат да нанесат своя финален удар със непокътнатата си марка през целия сезон – бързите контраатаки. Защитата и халфовата линия на „ зелено-белите “ не оставя шансове и пространства за противника. Тогава идва 79-та минута на мача…Георги Андонов съумява да отнеме една топка, напредва и поразява за трети път в мача мрежата на Пламен Илиев – 3:1 за „ Берое “! Феновете от Стара Загора са в луда наслада и усещат скъпата победа.

Десет минути до края и нещата наподобяват решени. Това обаче изиграва неприятна смешка на играчите на „ Берое “ и те даже споделят това в диалози след време. Като че ли в този миг никой не има вяра в обрата. Хора от щаба даже потеглят за шампанското, само че са спрени още преди да изоставен оборудването, тъй като единствено две минути след гола на Андонов столичани се връщат в дуела. Миг нехайство в отбраната, може би подбудено от страстите и Жоао Силва се възползва, вкарвайки топката в мрежата – 3:2. Всички беройци изтръпват в този миг и не без съображение. Пет минути по-късно и единствено три преди края резултатът е подравнен. Отново Гари Родригес е в прегръдките на своите съотборници, а никой от „ Берое “ не може да повярва, че може да изпусне съвсем извоювания трофей. Студен душ залива и петте хиляди беройски сърца по трибуните. Инфарктен мач, само че най-драматичното занапред предстои…

Двубоят би трябвало да се реши след продължения и възможни дузпи. Двата отбора са хвърлили доста сили и в спомагателните 30 минути работят най-вече внимателно. Пламен Илиев се намесва на два пъти след беройски офанзиви, а от другата страна Иван Караджов също е невъзмутим. В последната 120-та минута се стига до последна офанзива в този трилър и тя е за „ сините “. След офанзива по лявото крило топката е центрирана в пеналта на „ Берое “, където Жоао Силва е пропуснат непокрит на границата на дребното наказателно поле. Нападателят стреля с глава, само че Караджов демонстрира страховит инстикт и резервира мрежата си, а с това и Купата.

Всичко ще бъде решено след осъществяване на дузпи. Един от сигурните реализатори за „ Берое “ обаче е отвън строя. В последната минута Давид Каядо получава тежък удар в лицето и не е в положение да бие. В покъртителен миг Петър Хубчев успокоява крилото и му благодари за себераздаването през целия дуел. След това треньорът се прибира в съблекалните от поверие и не следи развръзката от терена.

Идва рулетката на дузпите, които ще се изпълнят на вратата, зад която са почитателите от Стара Загора. Първи зад топката застава Амир Саюд, само че ударът му минава над горната греда. Жоао Силва обаче повтаря това и резервира статуквото. Идва ред на Иво Иванов, публиката скандира „ Иво, Иво “, той целува топката и пръв съумява да я прати в мрежата от 11-те метра и „ Берое “ повежда. Дъстли Мюлдер е втори реализатор за „ Левски “. И той обаче е неакуратен и не уцелва вратата. Трети реализатор за „ Берое “ е Пламен Крумов. Отново над вратата. Ред е „ сините “, които изостават с един гол и зад топката е Стефан Велев, който 6 месеца преди този момент бе в тима на „ Берое “. Вратата обаче очевидно е „ омагьосана “, тъй като Велев праща топката в горната греда. Невероятна драма! Само една от шест изпълнени дузпи е точна.

Време е за последните четири решаващи дузпи. Борислав Стойчев е хладноокръвен и дава два гола авнас за своя отбор. Станислав Ангелов осъществя първа дузпа за „ Левски “. Така всичко е в краката на бразилския халф на „ Берое “ Елиаш Да Силва, който може да постави точка на този магичен мач. Ако той означи – Купата ще бъде за „ Берое “. Всички „ зелено-бели “ са притаили мирис и са отправили своите молебствия в този миг. Застанал навръх границата на пеналта Елиаш трагично изчаква няколко секунди, които минават като години. Поема мирис, ускорява се и…вече нищо не може да отнеме насладата, шампанското, страстите, сълзите, виковете, медалите, празненствата, посрещането в Стара Загора и Купата на България! За повторно в историята тя е владеене на „ Берое “.

Пълна статистика на финалната среща:

„ Берое “ (Стара Загора) – „ Левски “ (София) 3:3

голмайстори: 1:0 Елио Мартинс 17′, 1:1 Гари Родригес 24′, 2:1 Елио Мартинс 29′, 3:1 Георги Андонов 79′, 3:2 Жоао Силва 82′, 3:3 Гари Родригес 87′

при дузпите: Амир Саюд – пропуща, Жоао Силва – пропуща, 1:0 Иво Иванов, Дъстл Мюлдер – пропуща, Пламен Крумов – пропуща, Стефан Велев – пропуща, 2:0 Борислав Стойчев, 2:1 Станислав Ангелов, 3:1 Елиаш

„ Берое “ (Стара Загора): 73. Иван Караджов – 17. Пламен Крумов, 5. Борислав Стойчев, 3. Владимир Зафиров (от 85′ до 94′ – к), 28. Веселин Пенев – 27. Игор Джоман, 8. Алберто Лоузейро – 88. Давид Каядо, 21. Елиаш, 29. Елио Мартинс (64′ – 70. Джери Ситое) – 7. Георги Андонов (к – до 84′) (85′ – 6. Иво Иванов (от 94′ – к)); неизползвани запаси: 1. Теодор Скорчев, 15. Георги Динков, 11. Дончо Атанасов, 71. Амир Саюд; старши-треньор: Петър Хубчев

„ Левски “ (София): 23. Пламен Илиев, 2. Дъстли Мюлдер, 3. Ромен Ели, 25. Даниел Димов, 28. Нуно Пинто, 77. Стефан Велев, 45. Владимир Гаджев (60′ – 16. Кристовао Рамос), 7. Христо Йовов (к), 22. Илиян Йорданов (74′ – 9. Жоао Силва), 11. Гари Родригес, 19. Базил де Карвальо (91′ – 4. Станислав Ангелов); неизползвани запаси: 89. Михаил Илиев, 6. Орлин Старокин, 29. Рене Михелич, 13. Димитър Везалов; старши-треньор: Николай Митов

жълти картони: Борислав Стойчев (26′ – недодялан фаул), Давид Каядо (45’+3′ – недодялан фаул), Алберто Лоузейро (52′ – недодялан фаул) [„ Берое “]; Христо Йовов (19′ – недодялан фаул), Христо Йовов (44′ – недодялан фаул), Нуно Пинто (66′ – реплика), Базил де Карвальо (82′ – реплика) [„ Левски “]

червени картони: Христо Йовов (44′ – втори жълт картон) [„ Левски “]

основен арбитър: Цветан Кръстев (Варна)

помощник-съдии: Диян Вълков (Варна), Пламен Хаджийски (Варна)

четвърти арбитър: Радан Мирянов (Варна)

дежурен пратеник: Неделчо Михайлов (София)

съдийски наблюдаващ: Никола Джугански (София)

стадион: „ Градски “, Ловеч

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР