Днес здравният министър Кирил Ананиев ще бъде изслушан в комисията

...
Днес здравният министър Кирил Ананиев ще бъде изслушан в комисията
Коментари Харесай

Мими Виткова: Застрахователите не са способни да решат всички тежки проблеми на здравеопазването

Днес здравният министър Кирил Ананиев ще бъде изслушан в комисията по опазване на здравето в Народно събрание за новите му оферти за промяна в здравната система. Новият здравен модел провокира редица разногласия и противоречие от съсловини организации в системата. Остават и редица въпроси от пациентите. Утре пък изтича срокът, който Ананиев даде, с цел да бъдат излъчени представители за присъединяване в работните групи, които ще обсъдят двата разновидността за промяна в здравноосигурителния модел у нас.

Застрахователите не са способни да решат всички тежки проблеми на опазването на здравето. Това сподели пред „ Хоризонт “ Мими Виткова, ръководител на Асоциацията на лицензираните сдружения за непринудено и здравно обезпечаване във връзка новия модел на здравно обезпечаване.

Според Мими Виткова, казусът е, че при обсъжданите модели се приказва единствено за приходната част, а се подминават тежките проблеми в опазването на здравето.

„ Като че ли се прави опит, и ние застрахователите по тази причина реагираме, да се трансферират всички проблеми на застрахователите т.е. цялата отговорност върху тях, само че те не са в положение да ги решат. Те биха могли да оказват помощ на системата само в региона на контрола. Нищо повече - няма по какъв начин застрахователите да решат проблемите с неналичието с лекари в цели райони на страната. Няма по какъв начин да решат проблемите с тежките диспропорции във възнаграждението на лекарите, най-вече - заплати от хиляда лв. до 50 хиляди лв.. Няма по какъв начин да решат проблемите, че имаме единствено 60 патоанатоми в страната… В същото време не излиза наяве даже, когато се дадат въпросните 12 лв. какво ще отпадне от жителите да не заплащат “.

Не знаем какво тъкмо ще плащаме, уточни още Виткова.

„ Казва се, пациентът към този момент нямало да заплаща, не е правилно. Значи, пациентът веднъж ще си заплати здравната осигуровка, която е наложителна, повторно ще заплати тези 15 % до 700,  и трети път, ще заплати на цената на клиничната пътека, защото всяка болница към този момент има свободата да си прави свои цени “.

И още опасения:

„ Всичко ще бъде над 700 лв., т.е. нито знаем какво пациентът няма да заплаща, нито са правилни плановете, че ние можем с 12 лв. да покрием 50% от досегашните разноски на касата. И това са най-тежко болните “.

Без отговор остават въпросите: Как ще се лекуват социалнослабите, които нямат осигуровка към Здравната каса, само че пък страната щяла да им заплаща здравната застраховка. Не е ясно по какъв начин ще се застраховат българите в чужбина и тези на краткотрайна претовареност зад граница.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР