Днес започват Рождественските (Коледни) пости. Те продължават 40 дни и

...
Днес започват Рождественските (Коледни) пости. Те продължават 40 дни и
Коментари Харесай

Започва Рождественския пост

Днес стартират Рождественските (Коледни) пости. Те не престават 40 дни и приключват на 24 декември, когато означаваме Бъдни вечер.

Постът се назовава още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.

По време на постите може да се използва олио и вино, без сряда и петък. Не би трябвало да се ядат храни от скотски генезис – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден – 6 декември, се позволява риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните дами, болните и възрастните хора, на които са позволени мляко и млечни артикули.

Личните аргументи за постене на хората са разнообразни. Едни желаят да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са комфортна причина да се пречистят от насъбраните отрови. Така или другояче, изключително от днешна позиция, усилието за физическо и духовно филтриране е същинско тестване на духа, което в случай че преминеш, сигурно ще изпиташ естетика със себе си.

Според някои духовници не е толкоз значимо да се съблюдава прецизно физическият пост. Протестантските църкви пък напълно отхвърлят поста. Католическата черква изисква по време на коледните пости да не се яде месо единствено в петъчните дни.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР