Днес започва първото дело в Белгия срещу Салах Абдеслам, единственият

...
Днес започва първото дело в Белгия срещу Салах Абдеслам, единственият
Коментари Харесай

Белгия: Започва делото срещу терориста Салах Абдеслам

Днес стартира първото дело в Белгия против Салах Абдеслам, единственият оживял от терористичната група, направила атентатите в Париж на 13 ноември 2015 година

Тази заран той беше докаран с полицейски конвой от най-големия европейски затвор - „ Фльори Мерожи “ край Париж, в Съдебната палата в Брюксел.

Делото е за престрелката с служители на реда през март 2016 година в брюкселския квартал Моленбеек, 4 месеца след атентатите в Париж.

Разследването на атентатите, при които бяха убити 130 души, наблюдава джихадистката клетка до Моленбеек. Така се стига до претърсването на адрес в предградието на 15 март 2016 година Няколко служители на реда са ранени, един терорист е погубен, Абдеслам съумява да избяга, само че е хванат три дни по-късно – отново в Моленбеек.

Очаква се делото в Брюксел да продължи до петък.

Кой е Салах Абдеслам?

Роден в Белгия, в предградието Моленбеек, през 1989 година в семеството на алжирец и мароканка – и двамата френски жители. Той е четвъртото от петте деца в фамилията. Никой не подозира връзката му с брадатия ислямски екстремизъм поради нощните клубове, алкохола, дрогата, девойките и Шампионската лига, от които не се лишава. Изглежда като малък махленски нарушител от предградието, задържан е за нахлуване и кражба през 2010 и лежи в пандиза до 2013 година После отваря бар дружно с брат си Брахим, в който управляващите подозират, че се употребява от дилърите на дрога в региона. Барът е затворен десетина дни преди атентатите в Париж.

Част от същата група и другар от детството е различен участник в всеобщото ликвидиране в Париж – Абделхамид Абауд, който се причислява за известно време към джихадистите в Сирия.

Самият Салах Абдеслам пътува много през 2015 година – до Италия, Гърция, Унгария, Австрия, Холандия и Германия.

Той наема една от колите, с които са осъществени нападенията в Париж.

За разлика от брат си, не се взривява на 13 ноември, а изхвърля жилетката с гърмеж. По-късно споделя, че в последния миг е решил, че не желае да почине. Той трябвало да се самовзриви пред Стад дьо Франс. Успява да избяга и да се върне в Белгия, трансформира външността си.

След атентатите се счита, че е мозъкът на терористичния акт.

След залавянето му в Брюксел е предаден на Париж и е най- охраняваният нарушител в страната, в цялостна изолираност и под 24-часово видеонаблюдение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР