Днес започва обредният цикъл, свързан с най-светлия християнски празник, на

...
Днес започва обредният цикъл, свързан с най-светлия християнски празник, на
Коментари Харесай

На Бъдни вечер се събираме с най-близките в очакване на Рождество

Днес стартира обредният цикъл, обвързван с най-светлия християнски празник, на който означаваме раждането на Божия наследник.

Подготовката стартира от рано сутринта с омесването на обредния самун и почистването на дома. По традиция, в питката на Бъдни вечер се слага пара и на който се падне тя, ще бъде здрав и цветущ през цялата година.

На Бъдни вечер се събираме с най-близките си в очакване на Рождество. На трапезата би трябвало да има нечетен брой постни ястия. Вечерята стартира с молитва:

„ Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да пристигна Твоето царство; да бъде Твоята воля както на небето, по този начин и на земята; насъщния ни самун дай ни през днешния ден и елементарни нам задълженията ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в прелъщение, само че ни избави от лукавия ".

След молитвата най-възрастният член на фамилията разчупва питката и раздава на околните си. Първите части от обредния самун се назовават на Божията майка и на дома.

Днес е последният ден от Коледния пост.

Тази вечер в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " ще се организира празнично всенощно бдение, а на следващия ден - от 9.30 ще бъде отслужена празнична Василиева св. Литургия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР