Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа.

...
Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа.
Коментари Харесай

Фон Дер Лайен за интерконектора: Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа


„ Днес стартира нова епоха за България и за Югоизточна Европа. България нормално получаваше 80% от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира ужасяваща война против Украйна и енергийна война против Европа. Този газопровод „ обръща играта “, трансформира обстановката и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този план значи независимост от зависимостта от съветския газ. “ Това сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула декор Дер Лайен по време на церемонията за разкриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ.

Проектът за интерконекторът седи към този момент 10 години на дневен ред. Започна през 2009 година, когато България беше доста тежко наранена от решението на Газпром да приключи потокът на газ през Украйна. Отне доста време да се реализира задачата. Наистина е належащо да има доста предпочитание, пристрастеност и воля за подобен план, и през днешния ден бих желала да благодаря на вас – екипа на интерконектора, и да благодаря на всички български и гръцки държавни управления за това, че подкрепиха това да стане.

Необходимо е самообладание, и си проличава, че сте го постигнали. Европейски Съюз поддържа този план през цялото време и в действителност, и финансово – с близо 250 млн. евро.

Интерконекторът може да покрие цялото ползване на газ за България, и това е страхотна вест в такива сложни времена.

И в България, и в Европейски Съюз, хората усещат следствията от войната на Русия. Но с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата. За да се реализира това, първата стъпка беше за диверсификация, която беше подкрепена в тези сериозни моменти. Бяха значими и големите вложения в различните електроцентрали – това основава работни места, и ни прави самостоятелни от външни намеси. Европа има всичко належащо да се освободи от хватката на Русия.

Ние сега сме изправени на сериозен кръстопът: енергийната рецесия е сериозна, забележителна, и съм уверена, че можем да се оправим с нея. Но тя изисква от Европа една обща реакция и отговор, който изисква да се понижат цените на разноските за силата за фамилиите, семействата и бизнесите. Вчера, да вземем за пример, всички в Европейски Съюз се споразумяхме да ограничим приходите на избрани компании и да ги насочим към поддръжка за семействата.

 

Цялото изявление на Урсула фон дер Лайен вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР