Днес започва кампанията за кандидатстване за прием в първи клас

...
Днес започва кампанията за кандидатстване за прием в първи клас
Коментари Харесай

Започна кампанията за кандидатстване за прием в първи клас в Пловдив, места има за всички

Днес стартира акцията за кандидатстване за банкет в първи клас за новата образователна 2022/2023 година.

Зам.-кметът по обучение, бизнес и развиване в Пловдив сподели прди дни, че места ще има за всички. 

Моментът на подаване на заявката няма тежест при класиранията, значим е броят насъбрани точки. Най-много точки получават децата, които имат адресна регистрация повече от 3 години в региона на учебното заведение и/или техните братя или сестри учат в същото учебно заведение. За шеста година приемът в общинските учебни заведения ще се реализира посредством системата на Община Пловдив за електронно централизирано класиране и записване на адрес .

Първото класиране ще бъде оповестено на 3 юни 2022 година За него родителите следва да подадат заявки посредством електронната система до 1 юни 2022 година Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на книжен притежател по пример своите заявки в период до 31 май в учебното заведение, което им е първо предпочитание. Двата разновидността са равностойни, само че при подаването на заявки по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и опцията за смяна в желанията ще е по-лесна. Много значимо условие е подаването единствено на едно заявление (по интернет или на книжен носител). Системата няма да разреши въвеждане на второ заявление за едно дете.

При подаване на заявление онлайн от родителите е доста значимо за присъединяване в класирането заявката да е със статус " подадено “, а не " чернова “. Предвидени са автоматизирани инспекции на адресните регистрации на децата и родителите следва деликатно да наблюдават всички известия в електронната система. При класиране на дете с подадени погрешни данни, то няма да бъде записано и ще взе участие в последващо класиране за останали свободни места.

За облекчение на родителите от тази година е добавена функционалност, посредством която при подаден от родителя правилен адрес на детето системата автоматизирано зарежда данните за годината на адресната регистрация и групата на уседналост, в която попада. Най-голяма тежест има адресната регистрация в региона на учебното заведение при уседналост над 3 години по отношение на момента на кандидатстване. Максимален брой точки получават и децата с брат/сестра в определеното учебно заведение, които няма да имат навършена 12-годишна възраст към началото на образователната година.

Данните от акциите през предходните пет години демонстрират, че наличните свободни места и желанията на родителите съответстват в доста огромна степен (между 94 и 97% от класираните деца са признати по първо желание). Системата разрешава за всяко дете родителят да може да избере до 5 мечтани учебни заведения, без значение от адресната му регистрация.

Въпреки че за огромен брой от учебните заведения събраните точки няма да имат значително значение, то в системата е планувана функционалност, посредством която родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявките за кандидатстване. Статистическите данни ще се трансформират в действително време съгласно подадените заявки и ще се пресъздават в панела със свободни места в менюто " чакащи класиране “. Желанията могат да се трансформират до последния миг, преди приключването на крайния период.

Повече информация за разпоредбите и критериите за банкет родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система priem.plovdiv.bg в секциите " Точки за банкет “, " Нормативни документи “, както и от " Ръководство за родителя “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР