Днес започва извозването на oпасния химикал трихлоретан в девненския завод

...
Днес започва извозването на oпасния химикал трихлоретан в девненския завод
Коментари Харесай

Започна премахването на опасния химикал в „Полимери”


Днес стартира извозването на oпасния химикал трихлоретан в девненския цех „ Полимери ”, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

2600 тона от рисковото вещество ще бъдат извозвани с цистерни в продължение на 6 месеца. Транспортирането с цистерни на рисковия трихлоретан от „ Полимери “ до френски цех за утилизация стартира тази заран.Според проектите месечно ще бъдат извозвани по 12 цистерни с химикала. Би трябвало цялото количество от над 2500 тона да бъде превозено за 6-7 месеца.През февруари предходната година се наложи обезопасяване на резервоарите, където се съхранява трихлоретанът, поради сигнал за теч.

Това обаче надалеч не бе първият случай на проблем с веществото. Изтичането на трихлоретан във банкрутиралия цех „ Полимери “ беше записано в края на юни 2013 година. Тогава огромно количество от отровата излезе от цистерните и беше образуван спешен щаб. Заради погрешно предпазване на рисковия химикал в амортизирана 40-годишна цистерна, при започване на януари 2014 година в Девня бе оповестено отчасти бедствено състояние. През ноември същата година екип от специалисти стартира правенето на незабавен проект за обезопасяване на резервоарите, като отровното вещество трябваше да се трансферира в прилежащ съд.

През лятото теренът на „ Полимери “ бе продаден на пловдивската компания „ Хъс “, която се занимава с произвеждане на метал от скрап. Парите от договорката отиват за угаждане на част от кредиторите, защото общата стойност на отговорностите е над 20 млн. лв.. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР