Днес започна премахването на оградата на 12 дка от територията

...
Днес започна премахването на оградата на 12 дка от територията
Коментари Харесай

Започна махането на част от оградата на пустеещата къпалня „Мария Луиза“

Днес стартира премахването на оградата на 12 дка от територията на лятната къпалня „ Мария Луиза “ в Борисовата градина в София.

Територията се намира покрай „ Маймунарника “ и столичния колодрум. На мястото участват кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков и основният проектант на София Здравко Здравков.

Фандъкова съобщи, че след отстраняването на огражденията, 12-те декара ще бъдат почистени, облагородени и присъединени към лесопарковата част на Борисовата градина.

" Направихме обстоен юридически разбор на цялата територия и по-късно кметовете на регионите, на чиято територия попадат, имаха задачата да ги актуват като общински. Така стана ясно, че тези 12 дка не са били обект на апорта, изработен за къпалнята " Мария Луиза " и дружеството-собственик сложи ограда по имотните си граници ", написа Фандъкова в профила си във Фейсбук.

До момента пространството беше оградено като част от „ преобладаващо частния парцел с къпалнята „ Мария Луиза “.

„ Вече имаме актове за общинска благосъстоятелност и ще махаме оградата “, разгласи Трайков през януари т.г.

Тогава се разбра, че става дума за 2 акта за общинска благосъстоятелност, които са вписани в имотния указател през октомври 2020 година



Къпалнята " Мария Луиза " се състои от огромен състезателен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други уреди и заема парцел с повърхност близо 35,3 дка. Комплексът бе оставен да се саморазрушава. От 2003 година насам Столична община е миноритарен притежател в сдружението " Парк Мария Луиза " АД посредством общинската компания " Софийски парцели ", което държи 41.96% от собствеността.

Останалите 58.04% си поделят компаниите - " Карплеон " ЕООД и " Юромарк асет мениджмънт " ООД. " Юромарк асет мениджмънт " се свързва с предприемача Румен Гайтански, по-известен като Вълка. " Карплеон " пък е благосъстоятелност на американското сдружение Carpleon. Според клюки тя също се управлява от Гайтански.

През март 2020 година общината разпореди на своята компания " Софинвест " да изготви пазарна оценка на терена, върху който е построена къпалнята с прилежащите към нея здания и уреди. Оценителят трябваше да пресметна и цената на дейностите, които биха разрешили възобновяване на работата на оборудването като къпалня.

В началото на 2021 година обаче се разбра, че през миналите най-малко 10 месеца „ Софинвест “ не е работила въобще по правенето на пазарната оценка и даже не е влезнала в парцела. Като причина бе посочено, че възложителят не е обезпечил достъп до обекта, който от своя страна трябвало да бъде обезпечен от притежателя на парцела.

Лятната къпалня " Мария Луиза " е открита преди 80 години - на 6 юли 1939 година, в Борисовата градина в София. Tя е строена в продължение на две години и заема към 40 хиляди кв.м от градския парк.

Съблекалните са били ситуирани в два атриума, за дами и мъже, свързани един път при входа посредством служебните пространства и повторно по-долу посредством кафе-ресторанта. От съблекалните и кафе-ресторанта се е отивало към басейните през основаните заради неравния терен обширни тераси.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР