Днес започна изграждането на нова детска градина и училище в

...
Днес започна изграждането на нова детска градина и училище в
Коментари Харесай

Започна изграждането на нова детска градина и училище в кв. Манастирски ливади - Запад

Днес стартира построяването на нова детска градина и учебно заведение в кв. " Манастирски ливади - Запад ". Начало на строителните действия дадоха кметът на София Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска, зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов, основният проектант на София Здравко Здравков, кметът на регион " Витоша " Теодор Петков и Ваня Кастрева, шеф на Регионалното ръководство на образованието – София-град.

Столичната община стартира плана през 2020 година с подаяние " Фонд 13 века България " на терена и недостроена постройка, ситуирана на него, с решение на Министерския съвет, напомни кметът Фандъкова пред публицисти. Тя сподели, че в началото се е считало, че постройката може да бъде непокътната и достроена, само че експертен разбор е посочил, че би трябвало да се събори. Това се оказа извънредно мъчно, година и половина продължи премахването на постройката, означи столичният кмет. Тя напомни още, че цялата активност се ръководеше от кмета на регион " Витоша " Теодор Петков в съдействие с гражданската организация " Заедно за Манастирски ливади – Запад ".

Кметът Фандъкова чака за 15-ти септември 2025 година да бъде отворено новото учебно заведение с 21 класни стаи и физкултурен салон и актова зала, както и детската градина за четири групи с детски площадки. Детската градина ще бъде филиал на 37 ДГ " Вълшебство " в регион Витоша, а учебното заведение - на 2 СУ " Акад. Емилиян Станев " в регион " Витоша ".

Столичният кмет регистрира, че през годините, до момента в който е кмет в София, са издигнати над 130 детски градини, 24 нови учебни заведения, 12 физкултурни салона. Общо 21 нови здания на детски градини се строят сега, пет от тях скоро ще бъдат въведени в употреба, други 10 ще проработят до края на годината, има и 11 подготвени плана за детски градини, осведоми Фандъкова. Тя сподели, че стартира санирането на 2 СУ в регион " Витоша ", всички останали учебни заведения в региона са санирани. Столичната община кандидатства за финансиране по новите стратегии на Министерството на образованието, както и по Плана за възобновяване и резистентност. Районните кметове остава да си свършат работата, напълно съм децентрализирала тази активност на тях, по този начин, както доста желаеха всички, акцентира кметът Фандъкова. Остава те да вършат процедури и да следят строителството, добави кметът.

Теодор Петков заяви, че за седемте години и половина, в които е кмет на регион " Витоша ", са издигнати към 10 детски градини. В момента строим три градини, имаме и една подготвена, която ще проработи след месец. Направени са разширения на две учебни заведения – в " Бояна " и в " Симеоново ". Петков сподели, че регионът търси и други терени за градеж на учебни заведения. Той заяви, че има градоустройствена процедура, която скоро ще завърши и ще бъде обезпечен терен за нова детска градина. Имаме подготвен план за уголемение на 5-то учебно заведение в " Павлово " с издадено позволение за градеж, за което търсим финансиране, осведоми още Петков. Проектът за учебно заведение в кв. " Драгалевци " е включен за финансиране през държавния бюджет, теренът е обезпечен. Има готови терени във Владая и " Симеоново " за нови детски градини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР