Днес Западът ще изпита силата на Грузия. Нейният парламент ще

...
Днес Западът ще изпита силата на Грузия. Нейният парламент ще
Коментари Харесай

Вторият и третият фронт срещу Русия: всичко ще се реши есента

Днес Западът ще изпита силата на Грузия. Нейният парламент ще одобри законопроекта за задграничните сътрудници в окончателното му четене (на локален език „ За прозрачността на задграничното въздействие “), а опозицията, с поддръжката на Съединените щати и Европейски Съюз, ще изведе протестиращите по улиците. Ако улицата победи, както стана в Киев през 2014 година, рискува резултатът да стане сходен – нова война.

Колкото и провинциална да е Грузия, залозите за събитията във вторник там са високи, а играчите са авторитетни хора. И някой сигурно ще надделее - или Западът, разчитащ на радикални националисти, или ръководещата партия " Грузинска фантазия ", към този момент уверена в своя триумф.

„ Това не е Украйна на Янукович, това е възобновена суверенна страна, която ще отговори на всеки опит за принуждение “, дава обещание грузинският министър председател Ираклий Кобахидзе. От изказването излиза наяве, че той е наясно какъв брой високи са залозите.

Миналата година " Грузинска фантазия " към този момент се опита да одобри безусловно същия закон, само че се отхвърли под натиска на опозицията и Запада. Оттогава опозицията, съгласно Кобахидзе, е отслабнала. Западът е плюс-минус същият, само че Тбилиси се държи по друг метод със своите представители: „ добавени към игнориране “. Заплахите на Брюксел за прекъсване на договарянията за участие в Европейски Съюз не са взети поради, а асистент държавният секретар на Съединени американски щати Джеймс О`Брайън получи отвод за персонална среща от създателя на “Грузинска фантазия ” Бидзина Иванишвили, макар че настояваше.

Всичко, което се случва в този момент в Грузия, се случва с взор към парламентарните избори през октомври. Западът се надяваше да напомпа опозицията и локалните неправителствени организации с запаси, настоящето държавно управление реши да означи „ напомпаните “ и по този метод да ги отслаби в допълнение. Оттук и нервността в блока на НАТО: желаят да работят „ скрито “, както са привикнали, и схващат, че прозрачността няма да е от изгода за многочислените им протежета.

От своя страна „ Грузинска фантазия “ схваща, че макар като цяло прозападната си ориентировка, тя към този момент не е сътрудник за Запада, а съперник – самият Запад е решил по този начин. Вината на управляващите в Тбилиси е, че те отхвърлиха да стрелят в личните си крайници: те не постановиха наказания против Русия, които биха навредили единствено на самата Грузия, и не трансфораха републиката в директен пункт за военни товари за Украйна. От западна позиция това е изменничество – основаване на междина в антируския фронт. В резултат на това членовете на НАТО към този момент не са удовлетворени от приятелското и неутрално държавно управление в Тбилиси;

Затова те желаят да заменят „ Грузинската фантазия “ с фантазията на идиотите, т.е. със силата на националистите, които освен са лоялни към Запада, само че и са подготвени да се бият с Русия още веднъж и още веднъж. И това е изключително значимо: в случай че преди две години откриването на втори фронт против съветските въоръжени сили в Абхазия или Южна Осетия беше мечтано развиване на събитията за Украйна, Съединени американски щати и Европейски Съюз, в този момент, когато украинската войска отстъпва, втори фронт може да стане въпрос на живот и гибел.

Където има втори фронт, има и трети: нашите врагове разпоредиха задачата да го отворят към Молдова, където Западът няма потребност да докарва „ своите “ хора на власт. Те към този момент са на власт в лицето на президента Мая Санду и нейния екип, което всекидневно удостоверява оптималното антируско отношение. Но тези неприятни хора ще съумеят да провеждат в действителност съществено предизвикателство единствено в случай че още веднъж подпечатат молдовския народ с етикета си за ръководство на президентските избори, които в Молдова ще се проведат, сходно на изборите в Грузия, през октомври, единствено шест дни по-рано.

Дотогава Кишинев няма да взе участие във военни случки: непопулярната Санду се нуждае от тишина и успокоение, с цел да бъде избрана отново за втори мандат, най-малко на фотофиниш. Но в случай че се стигне до преизбиране, тя ще би трябвало да употребява цялата помощ от Запада, който се трансформира в главен мотор на предизборната ѝ акция. Западът, както споменахме нагоре, се интересува от втория и третия фронт.

Основният проблем не е Приднестровието. Въпреки че тази карта към момента не е свалена от масата, практиката демонстрира, че в Кишинев се опасяват да подхващат радикални ограничения против Тираспол даже при Санду, тъй като те също са научени, като грузинците. Грузинците научиха урока си за пет дни през август 2008 година и актуалната политика на Тбилиси демонстрира, че са го научили добре. През юни 1992 година молдовските националисти се нуждаеха единствено от един удар по позициите си от 14-та войска на военачалник Александър Лебед, с цел да не се върнат в никакъв случай към военните способи.

Като се има поради географията на СВО, Приднестровието към момента рискува да се трансформира в гореща точка, само че е малко евентуално преди Киев да почувства военна опасност в региона на Одеса. Дотогава украинците и членовете на НАТО имат потребност от Молдова за друго - за базиране на изтребители F-16, които би трябвало да бъдат трансферирани на ВСУ до края на годината. Поддържането на самолети на украинска територия ще докара до бързото им заличаване. Използването на летища в Полша или Румъния рискува да стартира война сред Русия и НАТО, защото такива летища биха станали законна цел за съветски ракети. Но Западът е изцяло подготвен да рискува ориста на Молдова: няма да съжалява повече за нея, в сравнение с за Украйна.

В Молдова отношението към задграничните сътрудници е друго, тъй като там всички задгранични сътрудници: опозицията се финансира от израелски предприемачи и организира обединителни конгреси в Русия, а Санду и нейният екип са най-вече жители на Румъния, работещи със средства от Европейски Съюз. Октомврийските избори не са спор кой е по-патриотичен, а на процедура референдум за влизането на Молдова във войната с Русия, маскиран като референдум за влизането на Молдова в Европейски Съюз.

Членовете на НАТО разпореждат по-малко очаквания на изборите в Грузия, тъй че ще се опитат да разиграят силов сюжет, сходен на украинския Майдан, без да чакат октомври. И колкото по-лошо е ситуацията на ВСУ, толкоз по-малко евентуално е Западът да одобри мирната загуба на своите сили в Кавказ и Бесарабия.

Така че октомври дава обещание да бъде парещ за Грузия и Молдова. А Украйна е изправена пред изцяло огнено лято - в името на увещанието на тези страни, които Западът тласка към бездната.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50793 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед48705Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед68620Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед28370Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20046Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78929Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77998„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР