Днес Йохан Кройф трябваше да навърши 71 години, но остана

...
Днес Йохан Кройф трябваше да навърши 71 години, но остана
Коментари Харесай

Йохан Кройф - човекът, променил тотално футбола

Днес Йохан Кройф трябваше да навърши 71 години, само че остана на 69. В сърцето му имаше единствено два тима - " Аякс " и " Барселона ". Пълното му име е Хендрик Йоханес Кройф. Роден е на 25 април 1947 година в Амстердам.

Родителите му Херманус Корнелис Кройф и Петронела Бернарда Драайер произлизат от работническата класа в източната част на града. Семейството живее единствено на пет минути от стадион " Де Меер " - на " Аякс ". Времената са извънредно сложни за цяла Холандия. Тя е съществено потърпевша от нацистката окупация, стопанската система е унищожена. Специално в Амстердам ситуацията е кошмарно. Градът е основан от евреи, които въртят цялата търговия. Почти всички от тях са унищожени през войната. Г-н и госпожа Кройф едвам свързват двата края, като продават зеленчуци. 

Малкият Йохан има шанса татко му да е футболен ентусиаст и да го окуражава да гони топката на улицата дружно с по-големия си брат Хени и съседските момчета. Момчето постъпва в школата на " Аякс " точно на 10-ия си рожден ден, на 25 април 1957 година Какъв по-хубав подарък от този?

През 1959 година Кройф-старши умира от инфаркт. 12-годишният Йохан афишира, че в памет на татко си ще стане огромен футболист.

По това време майка му стартира работа като чистачка на стадион " Де Меер ". Тази смяна освен стартира да носи повече пари на осиротялото семейство, само че и трансформира живота на юношата.

 

Възходът

Госпожа Кройф доста скоро се омъжва още веднъж. Вторият брачен партньор Хенк Ангел се занимава с поддръжката на терена и оказва уверено въздействие върху Йохан.

Момчето играе и футбол, и бейзбол в " Аякс ". И в двата спорта демонстрира забележителни умения. Когато навършва 15 години, Йохан Кройф взема решение да се посвети напълно на футбола. 

На 16 ноември 1964 година, когато е на 17 години, дебютира за мъжкия тим на " Аякс " в мач от холандската Първа дивизия против ГВАВ (днес ФК " Грьонинген " ). И още в първия си формален мач вкарва гол. Попадението е само в мача - 1:0 за „ Аякс “. В този ден изгрява нова звезда - Йохан Кройф. 

Сезонът обаче не е по никакъв начин добър за " Аякс ". Тогава тимът реализира най-слабото класиране в цялата си история - 13-о място.  

Година по-късно Кройф към този момент е непреклонен титуляр.  А е единствено на 18 години. През сезон 1965-1966 година отбелязва 25 гола в 23 мача. " Аякс " става първенец. 

През септември 1966 година дебютира и за националния тим на Холандия.  

Неговият " Аякс " основава тоталния футбол и няколко години подред е номер 1 в света. Всички научават имената на Йохан Неескенс, Джони Реп, Ари Хаан, Пит Кайзер, Руди Крол, Вим Суурбир. Този популярен отбор е основан от треньора Ринус Микелс. 

Точно тогава Кройф стартира да носи номер 14. Той се контузва и не играе близо два месеца. И в първия си мач след възобновяване е запаса. Влиза с номер 14 и вкарва два гола. И не пожелава повече да бъде „ деветка “. 

Амстердамският отбор е без конкуренция освен в Холандия, само че и в Европа. Печели три пъти поредно КЕШ - през 1971, 1972 и 1973 г. 

Кройф - Франко 3:0

Предложенията към Кройф от богати непознати клубове валят едно след друго. Но най-вече пари дават испанските " Барселона " и " Реал " (Мадрид). 

Кройф избира " Барселона ". И още с идването си провокира политически скандал. На въпрос за какво е избрал този клуб, а не мадридския, той дава отговор, че не желае да играе в отбор, обвързван с режима. Испания към момента е ръководена от диктатора Франко. 

Великият холандец нанася още два удара на генералисимуса. 

През есента на 1973 година, още в първия си мач против " Реал " (Мадрид), той развинтва съперника. " Барса " размазва Кралския клуб с 5:0, освен това посред Мадрид. 

А през зимата на 1974 година Кройф " довършва " Франко. Диктаторът е отменил автономията на Каталуня и е забранил новородени деца да бъдат кръщавани с каталунски имена. Футболистът праща брачната половинка си Дани да роди в Амстердам. И бебето получава името Жорди - каталунския еквивалент на Георги. А в завареното състояние франкистките закони не го ловят. 

Кройф е първият футболист, печелил три пъти " Златната топка " за номер 1 на Европа. Това става през 1971, 1973 и 1974 г. 

По подигравка на ориста Кройф приключва кариерата си в ротердамския " Фейенорд " - кръвния зложелател на родния му отбор. Заедно с него там играе Андрей Желязков. А млада вяра на тима е никому незнайният тогава Рууд Гулит. 

През 1984 година Кройф дефинитивно споделя довиждане на футбола. 

А година по-късно става старши треньор. Съвсем естествено, на родния си " Аякс ", с който печели по един път купата на Холандия и несъществуващия към този момент европейски шампионат за Купата на носителите на купи (КНК). 

И следва ново прекосяване в " Барселона ". Именно Йохан Кройф основава първия дрийм отбор на каталунския гранд. Той натъртва на нападението, като се управлява от правилото: " По-добре да загубиш с 9:10, в сравнение с да спечелиш с 1:0 ". 

Един от най-важните играчи от тима е Христо Стоичков.  

Така през 1992 година " Барселона " за първи път в историята си става европейски първенец. Също за първи и единствен път отборът печели 4 поредни шампионата на Испания - от 1991 до 1994 г. 

Кройф напуща отбора и треньорската специалност през 1996 година Заради проблеми със сърцето. 

След края на кариерата си Кройф остана да живее в Барселона. Там го завари и гибелта пред две години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР