Днес японският император Акихито ще слезе от трона в първата

...
Днес японският император Акихито ще слезе от трона в първата
Коментари Харесай

Японският император абдикира в полза на сина си

Днес японският император Акихито ще слезе от трона в първата абдикация в страната от 1817 година, написа Би Би Си.

85-годишният Акихито получи позволение да се отдръпна, откакто разгласи още през 2016 година, че не се усеща кадърен да извършва ролята си заради преклонна възраст и влошено здраве.

Неговият наследник, принц Нарухито, ще седне на Хризантемения престол на идващия ден, в сряда 1 май.

Императорът няма политическа власт в Япония, само че служи като знак на страната. Управлението на Акихито беше белязано от допира му до хора, страдащи от заболявания или естествени бедствия, което го направи доста безценен за милиони японци.

Проучване на публичното мнение сподели, че огромното болшинство в Япония симпатизира на решението на Акихото да се отдръпна авансово. Година преди абдикацията Народното събрание гласоподава закон, който направи отдръпването допустимо.

Церемонията по абдикацията ще е в Императорския замък в Токио. Ще участват към 330 поканени посетители, само че за необятната общност церемонията ще премие при закрити врата.

Началният час на процедурите е очакван за 11:00 българско време. Краят на церемонията ще е белязан от последното послание на Акихито като император, въпреки че механически, той ще остане държател до среднощ на 30 април.

В сряда сутринта принц Нарухито ще наследи имперските благосъстояния в първия си обред като император.

Това ще направи Нарухито 126-я император на Япония и публично ще вкара страната в нова епоха, за която към този момент беше определено името Рейва. Досегашната епоха в историята на Япония се споделяше Хейсей и стартира през 1989 година, когато Акохито седна на трона.

Новият император е на 59 години и е приключил образованието си в Оксфорд. Стана първи престолонаследник на 28-годишна възраст.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР