Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на

...
Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на
Коментари Харесай

Кабинетът дава допълнителни милиони за образование, млади семейства, болници и линейки

Днес взехме решения в поддръжка на българските възпитаници, студенти, на младите фамилии и работещите хора, заяви посредством профила си във Фейсбук министър председателят Бойко Борисов.
Поехме и изпълняваме ангажимент си за възобновяване и модернизиране на кабинетите по математика и естествени науки в 160 учебни заведения в България. За да се учат нашите деца в съвременни класни стаи и във допустимо най-хубавите условия, с сътрудниците ми от Министерския съвет през днешния ден отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв., оповестява още министър председателят.
" Децата да имат най-хубавото, с цел да може младежите, децата, учениците като ги обучим добре, по-късно да излязат на митинг ", споделя още Борисов.
Средствата са за реализирането на действия по национална стратегия. Тя е ориентирана към учебни заведения с новаторски практики и за развиване на нововъведения в региона на естествените науки, цифровите технологии и математиката.
До 100 милиона лв. ще бъдат отпуснати за възстановяване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.
" От години с дейностите ни демонстрираме, че образованието е дълготраен и неизменен приоритет за държавното управление. Това вършим и през днешния ден. Защото точно образованието и науката са в главния боеприпас от средства за оправянето с всички провокации в днешния ден ", споделя още Борисов.
С нови 42 високопроходими коли за спешна помощ с животоспасяващо съоръжение ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лв. се обезпечава свръхмодерна мултифункционална инсталация за травматологията на " Пирогов ", която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде опция за по-бърза и още по-качествена диагностика. Подкрепа от 2 милиона лв. получава и " Майчин дом " за роботизираната система " Да Винчи " за безкръвни хирургични интервенции.
Министерски съвет отпуска и 8,66 милиона лв. за укрепване на инфекциозните звена във военните лечебни заведения в София и Сливен, както и за закупване на значима здравна инсталация.
" С всички тези дейности надграждаме здравната система. Това са значими решения в интерес на всички български жители ", споделя Борисов.
Подкрепа ще получат и фамилиите с деца до 14 години като им се обезпечава право на месечна целева помощ по време на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура.
" Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят отдалечено от у дома и нямат опция за заплатен годишен отпуск. За използването на новата мярка за справяне с последствията от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лв. на месец. Във времена на невиждано тестване като пандемията от ковид това е положително решение за работещите родители ", прибавя министър председателят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР