Днес вятърът от североизток ще се усили, в източните райони

...
Днес вятърът от североизток ще се усили, в източните райони
Коментари Харесай

Зимата се връща с много дъжд и сняг

Днес вятърът от североизток ще се усили, в източните региони до мощен и с него ще нахлува по-студен въздух. Времето в страната ще се утежнява и чакаме увеличаване на преваляванията. Значителни по количества ще са те тук-там в Югозападна и Южна България, а по-късно денем и над североизточните региони, където при евакуиране на североизток циклонът ще се усилва. Валежите там ще са съпроводени от мощни пориви напразно ще се образуват и виелици. Очакваме да се образува и основна снежна завивка в Североизточна България, като тук-там тя може да надмине 20-30см.

Преобладаващите дневни температури в страната ще са в необятни граници - от 2°-6°С в Западна и Северозападна България, до 7-8°С по Черноморието.

Валежите ще продължат и през нощта против понеделник. Почти на всички места те ще са от сняг, като по-значителни ще са в Източна България, Източните Родопи и в Централния Предбалкан. Вятърът ще е сдържан до мощен север-североизточен, ще се образуват и преспи.

В планините няма да е уместно за туризъм - чакаме захлаждане, съпроводено от изобилен снеговалеж. Значителни превалявания от сняг ще има в Рило-Родопският масиви. По планинските проходи в Централна България ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Максимална температура на височина 1200-1300 метра към 3°, на 2000 метра - минус 7°.

Над Черноморието ще доминира облачно време и на доста места ще превалява дъжд. Очакваме и обилни по количества превалявания над Югоизточна България. Вятърът ще духа от североизток и температурите ще се намалят. Максимални температура на въздуха: 7°-8°. Късно след обяд и през нощта против понеделник при евакуиране на североизток циклонът ще се усилва и чакаме утежняване на синоптичната конюнктура над Североизточна България.

Времето в София - През нощта против неделя облачността от запад на изток ще се усилва и до сутринта ще стартират слаби превалявания от сняг. През деня времето в столицата ще е с променлива облачност и ще превалява слаб сняг. Очакваме да се образува и снежна завивка, която тук-там ще е сред 3-8 см. Температурите ще се намаляват и денем няма да са с огромна амплитуда. Очакваните минимални градуси ще са сред 0, а оптималните ще са едвам към 2°С.

Прогноза за ФПЧ - Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в Балканите - Под въздействието на средиземноморски циклон времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В югоизточната половина на Балканите ще паднат обилни по количество превалявания. През идващите часове с нахлуването на леден въздух от североизток температурите ще продължат да се намаляват и в западните и централните региони от полуострова ще вали сняг, а в Гърция и източните региони преваляванията ще са от дъжд. Значителни дъждове чакаме над Южна Гърция, Егейско море и Северозападна Турция.

Предупреждение за рисково време

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни, а по-късно денем ще са повсеместни и значителни. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и гръмотевична активност над Гърция и Егейско море. Очакваните превалявания за целия интервал ще доближат до 40-50 л./кв.м.

Предупреждение за сняг и виелици

За планините е издадено предизвестие за вероятни виелици и за предстоящи интензивни превалявания от сняг. Снеговалежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Според моделите, снежната завивка може да надмине 20-30см. и да докара до затваряне на пътища.

Източник: Meteobalkans.com
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР