Днес всички ние сме принудени да се справяме с изпитанията

...
Днес всички ние сме принудени да се справяме с изпитанията
Коментари Харесай

Денков в поздравление за Деня на будителите: Учители, вярвайте в науката! |

" Днес всички ние сме принудени да се оправяме с тестванията на тежка пандемия. В този комплициран миг персоналният образец на актуалните просветители е това, което може да ни изведе от рецесията. Ето за какво се обръщам най-много към учителите – вярвайте в науката и научете и вашите възпитаници да й имат вяра, тъй като тя е главният мотор на развиването. "

Това написа министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в приветствен адрес във връзка Деня на националните будители.

В текста му се споделя:

" Уважаеми дами и господа,

За мен е чест да Ви поздравя с Деня на националните будители. На този празник славим всички български просветители, книжовници, писатели, журналисти, революционери и родолюбци, които са построили и съхранили духовните полезности и националното съзнание на българите.

През 1922 година тогавашният министър на националното просвещение Стоян Омарчевски предлага 1 ноември да бъде разгласен публично за Ден на българските национални будители - ден за отдаване на респект към паметта на строителите на България.

Но будителите не са единствено част от предишното. И през днешния ден ги срещаме по учебните коридори, в библиотеките, във висшите учебни заведения и институтите. Защото учебното заведение, университетът, научният институт са местата, които съхраняват историческата памет и градят духовните опори, които ни оказват помощ да вървим напред макар компликациите. Затова на този ден освен се прекланяме пред възрожденци и националреволюционери, само че споделяме благодаря и на учители, учени, писатели, публицисти, лекари и хора от други класи, които са носители на будната национална съвест.

Днес всички ние сме принудени да се оправяме с тестванията на тежка пандемия. В този комплициран миг персоналният образец на актуалните просветители е това, което може да ни изведе от рецесията. Ето за какво се обръщам най-много към учителите – вярвайте в науката и научете и вашите възпитаници да й имат вяра, тъй като тя е главният мотор на развиването.

Да благодарим на всички знайни и незнайни, минали и сегашни национални будители за концепциите, които са ни завещали. Да отворим сетивата си и да работим дружно за действителна смяна в образованието и науката - смяна, която ще ни направи по-високообразована нация с по-добро бъдеще.

Пожелавам на всички здраве, бодрост и ученолюбивост!

Честит празник! "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР