Днес все повече млади хора са убедени, че финансовото им

...
Днес все повече млади хора са убедени, че финансовото им
Коментари Харесай

Моят Капитал: Трудната финансова независимост

Днес от ден на ден младежи са уверени, че финансовото им положение ще е по-лошо от това на родителите им. Висока инфлация, рекордни цени на жилищата, възходящи лихви по ипотеките, рискови и понижаващи се пазари, които изяждат от спестяванията. Всичко това слага финансовата им самостоятелност под въпрос. В Съединени американски щати над половината от младежите декларират, че няма са толкоз добре финансово, колкото са били техните родители. А 42% измежду тези сред 24 и 35 години споделят, че живеят от заплата до заплата - т.е. не икономисват. В България няма точна такава статистика, само че данните от анкета на Национален статистически институт за домакинските разноски са още по-стряскащи - 75% от българите са изпитвали усложнения при посрещане на разноските си. Или както разяснява Bloomberg: " Днес не е елементарно да бъдеш възрастен. " Един от знаците за финансова самостоятелност може да е да вземем за пример какъв брой заплати са нужни да се купи лично жилище. С изпреварващият растеж в цените на парцелите този индикатор непрекъснато се намалява - макар покачването на приходите. По данни на в. 24 часа в средата на 2022 година с една междинна заплата за София е можело да се купят 0.8 кв.м от ново жилище. Според последните данни със междинната заплата към този момент може да се купят 0.65 кв.м.

Днес от ден на ден младежи са уверени, че финансовото им положение ще е по-лошо от това на родителите им. Висока инфлация, рекордни цени на жилищата, възходящи лихви по ипотеките, рискови и понижаващи се пазари, които изяждат от спестяванията. Всичко това слага финансовата им самостоятелност под въпрос. В Съединени американски щати над половината от младежите декларират, че няма са толкоз добре финансово, колкото са били техните родители. А 42% измежду тези сред 24 и 35 години споделят, че живеят от заплата до заплата - т.е. не икономисват. В България няма точна такава статистика, само че данните от анкета на Национален статистически институт за домакинските разноски са още по-стряскащи - 75% от българите са изпитвали усложнения при посрещане на разноските си. Или както разяснява Bloomberg: " Днес не е елементарно да бъдеш възрастен. "

Един от знаците за финансова самостоятелност може да е да вземем за пример какъв брой заплати са нужни да се купи лично жилище. С изпреварващият растеж в цените на парцелите този индикатор непрекъснато се намалява - макар покачването на приходите. По данни на в. 24 часа в средата на 2022 година с една междинна заплата за София е можело да се купят 0.8 кв.м от ново жилище. Според последните данни със междинната заплата към този момент може да се купят 0.65 кв.м.

От друга страна, с повишаващите се и хронични дефицити в пенсионните системи, в това число и в България, бъдещето на пенсионерите може и да не наподобява толкоз ярко. Когато все по-малко работещи ще би трябвало да устоят повече възрастни хора. Това мъчно ще бъде обезщетено и от заплащанията на частните пенсионни фондове - Донякъде положителната вест е, че те съумяха да наваксат изоставането от последните две години на коронавирус рецесия и пазарни разтърсвания. ПАЗАРИ

Уолстрийт: Технологичен напредък
Реклама
През май пазарите бяха под натиска на дълговите проблеми в Съединени американски щати, като в последна сметка таванът на дълга беше нараснал. Нещо, което виждаме през няколко години, а песимистите чертаят черни сюжети, в които най-голямата стопанска система в света банкрутира, рейтингът на страната е намален, а пазарите се срутват. Това за благополучие не се случи, въпреки и дълговото задължение на Съединени американски щати да пораства съществено, създавайки бъдещи опасности към него. Прогнозите са към 2033 година то да доближи 50 трлн. $, само че не е изключено това да се случи и по-рано.

На този декор показателят Nаsdaq 100 се повиши с 8% през май, а необятният S&P 500 с 1%. Изпреварващият растеж на технологиите не е изненада. Проблемът обаче е, че той се води от едвам няколко компании като Apple, Tesla, Meta и производителя на чипове Nvidia, чиято пазарна капитализация доближи 1 трилион $. От началото на годината акцията й е поскъпнала с над 170%.

Извън технологиите необятният пазар демонстрира малко признаци за стабилно покачване. Стратезите на Mоrgan Stanley даже чакат спад на пазарите поради понижаващите се облаги на фирмите и рецесията. Според тях междинната облага на акция на фирмите в S&P ще намалее с 16% през тази година.

През месеца златото се намали под 2000 $, като една от аргументите е прибиране на облаги от страна на вложителите и почналото повишаване на $, което компенсира този спад. Не пропускайте Инвестиции
Реклама
Инициативата " Ден за акции " - ден за търговия без комисиони, ще се организира на 15 юни.

След рекордните облаги от ден на ден обществени компании възнамеряват да разпределят част от тях измежду акционерите си.

Корпоративните облигации още веднъж станаха атрактивни за инвестиция

Планира да пусне още финансови принадлежности и комерсиална система за по-опитни инвеститори
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР