Днес войските на страните членки на НАТО ще завършат най-голямото

...
Днес войските на страните членки на НАТО ще завършат най-голямото
Коментари Харесай

Завършва най-голямото учение на НАТО от времето на Студената война

Днес войските на страните членки на НАТО ще завършат най-голямото си военно обучение, проведено от западния защитителен съюз след края на Студената война, което има за цел да възпре възможна съветска експанзия, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.
 
Поредицата от военни маневри под името " Непоколебим бранител 2024 " (Steadfast Defender 2024) бяха стартирани от НАТО в отговор на променената обстановка към сигурността в Европа вследствие на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна преди повече от две години. 

По данни на щаба на НАТО в ученията, почнали преди към четири месеца, са взели участие над 90 000 бойци от всички 32 страни членки на алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета.

Учението е концентрирано по-специално върху предизвестието и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО, от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.

ДПА отбелязва, че сюжетът за огромните военни маневри е съветско нахлуване на съюзническа територия, което попада в обсега на член 5 от Северноатлантическия контракт, който показва, че нахлуване против един съдружник от НАТО се счита за нахлуване против всички съдружници. 

Член 5 е бил прилаган единствено един път - след терористичните офанзиви на " Ал Кайда " против Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, напомня ДПА.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР