Днес вицепремиерът Иван Демерджиев заяви в Народното събрание, че е

...
Днес вицепремиерът Иван Демерджиев заяви в Народното събрание, че е
Коментари Харесай

Калина Константинова отвърна на Иван Демерджиев: Обвиненията за бежанската криза са несъстоятелни


Днес вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи в Народното събрание, че е внесъл сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.

Знаете, че съм началник на Националния действен щаб. Направи ни усещане събитието, че за един съпоставим интервал са изхарчени от предходния постоянен кабинет 150 млн. лева За същия интервал служебното държавно управление е похарчило 43 млн. лева Това провокира осъществяването на инспекция от Националния действен щаб. Такава инспекция беше осъществена в Министерството на туризма. За страдание бяха установени редица пропуски и нарушавания, в това число и на условия на нормативни актове, в това число и създаващи заплаха да се върнат европейски средства, с които е финансиран този развой, изясни Демерджиев за наличието на сигнала.

Според Константинова мащабът на бежанската вълна, която е била посрещната предходната година, е бил " непредвидим и невъобразим за модерната българската история ".

" Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за пет месеца помощ на хората, бягащи от война, са доста повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна ", написа през днешния ден Константинова.

По думите й нито един лев от българския бюджет не е бил употребен за настаняване на бежанци. Всички средства са по линия на Европейската комисия (ЕК) и са съгласувани с нея, защото се наложи незабавно преструктуриране на неусвоени европейски стратегии, изясни Константинова.

Тя напомни, че програмата за настаняване на украински бежанци е почнала с 40 лв. дневно в зимния интервал, " когато заварихме институции без никаква подготовка и проект за реакция при сходна рецесия ".

" След като създадохме процеси на работа, когато пристигна пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше към този момент сред 10 и 15 лв. дневно. Сами може да сметнете разликата от 30 лева дневно, умножена по стотици хиляди. " Мъртви души " няма и не е имало. Припомням, че България бе страната, която първа, дублирам първа, вкара документи за краткотрайна протекция на бежанците в целия Европейски Съюз ", добави Калина Константинова.

Тя добави, че постоянното държавно управление е оставило на служебното " подготвен проект за краткотрайна протекция с създадени интеграционни ограничения, с цел да ги улесним оптимално в работата напред ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР