Днес ви връщаме в далечната 1930 г., когато банкерът Димитър

...
Днес ви връщаме в далечната 1930 г., когато банкерът Димитър
Коментари Харесай

Експетриза доказва: Къщата с ягодите не трябва да се събаря

Днес ви връщаме в далечната 1930 година, когато банкерът Димитър Иванов и неговата брачна половинка Надежда Станкович се нанасят в своя нов дом на улица Сан Стефано №6. Къщата е същински архитектурен шедьовър с три входа, салон за посетители, сцена с пиано, подземна маза и двор, цялостен с... декоративни ягоди.

Сега всички познаваме тази постройка като " Къщата с ягодите ", а един план за нейното разглобяване за следваща реституция резбуни духовете в столицата. По-рано през месеца предприемачът Валентин Златев, чиято благосъстоятелност е къщата, оповести подготвеност и за банкова гаранция за възобновяване на постройката в нейния достоверен тип.

 Валентин Златев е подготвен на банкова гаранция, че няма да трансформира нищо по Виж още

" Точната думичка е срутване и преизграждане по данни от едно в детайли снимане, само че възпроизвеждане единствено на фасадата. Иначе казано, това значи да създадем восъчна фигура на къщата. Дали ще се съгласи господин Златев да се смени с восъчна фигура, която не остарява и няма да бъде наранена от пандемия, да вземем за пример? Същото е. Ще сменим истината с подправена полезност. ", сподели за Dir.bg доцент арх. Йорданка Кандулкова - началник на катедра " История и доктрина на архитектурата " в УАСГ и участник в правенето на експертиза за положението на " Къщата с ягодите ".

Според специалистите, цената на къщата надалеч не се лимитира единствено до нейния външен тип. Също толкоз скъп е интериорът, освен това освен със своите дизайн и ювелирна направа, само че и с историята за бита и всекидневието на нейните предишни жители.

" Този обект има своята полезност освен с фасадния си образ, а със своята планово-пространствена скица. С организацията на живота вътре, с детайлите на интериора. По нея ние четем по какъв начин е живял банкерът, богатият българин при започване на XX век. Ценността е в структурата, в материята. Вие знаете ли, че тухлите от 1928-1930 година са разнообразни от тези в този момент? ", споделя доцент арх. Кандулкова в новия епизод на " Матине ".

Mожете и да слушате online шоуто на Dir.bg в и.

В хода на диалога с доцент Кандулкова изниква и въпросът за какво, имайки поради стоиността на тази постройка, къщата е оставена в продължение на десетилетия на капризите на времето.

" Тази къща достолепно е претърпяла 100 години. Тя претърпя години на безчовечие, на занемаряване, на безпризорност в отношението към нея. И тя все пак стои умерено, почтено. Сега, представете си я тази къща чисто новичка - облечена в стиропор с някои от същите детайли във външния облик. Влизаш и вътре внезапно те посреща гранитогресът... "

 Софиянци се тревожат за ориста на Виж още

Какво обаче демонстрира настоящата експертиза, оценяваща сигурността и архитектурната стойност на " Къщата с ягодите "? Налага ли се в действителност този монумент на културата да бъде демонтиран, с цел да се построи още веднъж?

" Работихме по тази експертиза доста съществено, ръководители са двама инженери. Единият е проф. Милев, който за жалост в хода на работата умря. Тогава управлението се пое от проф. Атанас Георгиев, който укрепи " Св. Йоан Кръстител " в Несебър, без да го събаряме. Не знам за какво и по какъв начин у притежателя е насадена концепцията за преизграждане, това са крайни ограничения в запазване на наследството. Рилският Манастир не го преизграждаме, а реставрирахме с химическо влияние върху дървото. Нашата експертиза за къщата предложи 6 разновидността за градивно подсилване! "

Екипът на " Матине " потърси коментар и от страна на фирмата-възложител на плана за ремонт и преизграждане, а отговорът им можете да видите в новия епизод на предаването. Междувременно ориста на архитектурното украшение на Сан Стефано №6 наподобява към този момент остава в ръцете на Столична Община.

" Ако има институция, която пази " Къщата с ягодите " сега, това е общинската институция. Факт е, че съгласно мен експертизата не е стигнала до институциите. Заключенията плануват къщата да бъде опазена по най-щадящия метод - изцяло допустимо, изцяло изпълнимо. Къщата може да бъде обезпечена - това е потвърдено в тази експертиза - без да бъде съборена! "

Целият диалог с доцент арх. Йорданка Кандулкова можете да гледате в новия епизод на " Матине ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР