Днес Великобритания даде “зелена светлина за изграждането на тунел под

...
Днес Великобритания даде “зелена светлина за изграждането на тунел под
Коментари Харесай

2,2 милиарда долара вади Великобритания за тунел под Стоунхендж


Днес Англия даде “зелена светлина ” за построяването на тунел под Стоунхендж на стойност 2,2 милиарда $ за унищожаване на основния непосредствен път, който от доста време пречи на посетителите на мистериозния праисторически кръг от камъни в южната част на Англия. Стоунхендж , един от най-известните праисторически монументи, е 5000-годишен неолитен каменен кръг с могили от ранната бронзова ера.

„ Държавното министерство се съгласи, че този план ще донесе изгоди за Стоунхендж , защото на туристите няма да се постанова да слушат преминаващите коли, които да ги разсейват “, сподели министърът на превоза на Англия Грант Шарпс.

Спорният проект за създаване на четирилентов тунел под тясната автомагистрала A303 край Стоунхендж е утвърден макар сериозните възражения, оповестява „ Нешънал Джиографик “. Поддръжниците споделят, че магистралният тунел ще облекчи тапите и ще усъвършенства преживяването на посетителите. Противниците се опасяват от загубата на антични артефакти, към момента скрити подземен. Магистралата минава поразително покрай емблематичния каменен кръг и от дълго време е известна със тапи и дълги закъснения.

Одобрението пристигна макар мощните възражения от алианс на археолози и природозащитници, които считат мястото за свещено. Но поддръжниците споделят, че тунелът ще възвърне ландшафта до първичния му тип и ще усъвършенства прекарването за посетителите, които в този момент доближават 1,6 милиона годишно.

„ Посетителите ще могат да изживеят Стоунхендж по този начин, както би трябвало да бъде изживян, без грозно ръмжене на придвижването на камиони в непосредствена непосредственост до него “, сподели Ана Ивис, кураторски шеф на „ Английско завещание “, благотворителната организация, която се грижи за повече от 400 исторически паметника към Англия, в това число Стоунхендж. „ Хората не помнят или не осъзнават, че Стоунхендж е освен това от каменен кръг, това е пейзаж “, сподели Ивис. „ Това ще го направи още веднъж място за рискуват живота си, пробвайки се да пресекат автомагистралата. ”

Противниците настояват, че планът на тунела може непоправимо да навреди на античен пейзаж, който едвам стартира да се разкрива и към момента е цялостен с изненади. Миналият юни откриването на 20 дълбоки шахти, ситуирани в голям кръг покрай мястото, принуди държавното управление да отсрочи решението по плана за още четири месеца, до момента в който находката бъде оценена.

Първоначално шосеен път от 18-ти век сред Лондон и Ексетър, автомагистрала A303 се е трансформирала в една от главните артерии към югозапада на Англия. По нея има натоварен трафик на камиони и орди туристи, пътуващи към морски дестинации в Корнуол и Девън.През десетилетията бяха показани над 50 разнообразни оферти за решение на казуса с трафика. Идеята за тунел е препоръчана за първи път при започване на 90-те години и е била преразглеждана няколко пъти през годините, само че е отхвърляна всякога заради високата цена.

Одобреният проект ще разшири автомагистралата до четири ленти, до момента в който се доближава до Стоунхендж , след което ще се потопи подземен в тунел с дължина две благи, който ще минава на към осем благи на юг от каменния кръг. Самият тунел ще минава на към 40 метра под повърхността. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР