Днес Възкресение Христово празнуват арменците и католиците по света и

...
Днес Възкресение Христово празнуват арменците и католиците по света и
Коментари Харесай

Арменци и католици днес празнуват Великден

Днес Възкресение Христово честват арменците и католиците по света и у нас. Причината се дължи на това, че ние следваме Юлиянския календар, а те Григорианския.

Пред БНР апостолическият екзарх свещеник Христо Пройков разяснява, че разликите в честванията на празника обаче съвсем няма, като изключим деня на честване.

Католиците се събират да честват дружно, като преди този момент къщата би трябвало да бъде изцяло изчистена, а старите неща хвърлени.

„ Когато се съберем в къщи и се чукаме с яйцата, тогава яйцето всеки си го разделя на части и си ги раздаваме тези елементи от яйцата един на различен като знак на братска обич “, разяснява пред БНР Симеон Атков, член на римокатолическата енория „ Свети Йосиф “ в София.

Празнични литургии ще се отслужат с изключение на в София и в Плевенската католическа черква „ Дева Мария от Фатима “, пловдивската черква „ Св. Лудвиг “, храмовете в общините Калояново и Раковски и храма " Свети Антон Падуански " в Белене, където ще се включи и най-старият католически духовник у нас, отец Йоско на 92 година

„ Той е бил ръкоположен от Блажения Евгений Босилков през 1951 година и той продължава да служи дружно с мене, изповядва и хората. Той продължава да работи. Той постоянно повтаря думите на Свети Павел: „ Който не желае да работи, няма да яде ". Той взе участие постоянно на всички места “, добави отец Павел Кортези.

Освен католиците, Възкресение Христово празнуват през днешния ден и миряните на Арменската апостолическа православна черква в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР