Днес във Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде избран на

...
Днес във Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде избран на
Коментари Харесай

Днес избират първия прокурор, който да разследва сигнал срещу Сарафов по новия механизъм

Днес във Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде определен на инцидентен принцип посредством чоп арбитър от утвърждения наскоро лист, който вероятно ще стартира следствие на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов в доскорошното му качество на зам.-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа. Този арбитър ще бъде назначен за ад-хок прокурор по следствието.

С днешния избор се дава начало на използване на и неговите заместници, който бе дефинитивно признат от Народното събрание. Избирането на инцидентен принцип ще се прави сред лист от съдии с сан на висши от всички окръжни и апелативни региони в страната.

 ГЕРБ и Движение за права и свободи пуснаха механизма за следствие на основния прокурор, само че удариха съдийската самостоятелност ГЕРБ и Движение за права и свободи пуснаха механизма за следствие на основния прокурор, само че удариха съдийската самостоятелност

В материалите на Софийската градска прокуратура, които са изпратени във Върховен касационен съд, има " индиции за осъществено закононарушение " и съответната кореспонденция ще бъде разпределена на определения през днешния ден арбитър. След като той бъде излъчен на инцидентен принцип, по закон името му се изпраща на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), която да го назначи " пъкъл хок " прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), който да организира следствието. Именно той ще реши има ли задоволително доказателства да стартира следствие против Сарафов.

Какво се твърди в сигнала против Сарафов

Конкретната кореспонденция против Сарафов е формирана при започване на юни в Софийската градска прокуратура по сигнал на Веселин Иванов, началник на дирекция " Публична връзка " при администрацията на основния прокурор. В сигнала бяха посочени изказвания в изявления за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията на заместника на основния прокурор и шеф Националната следствена работа Борислав Сарафов.

 На върха на На върха на " калната въртележка ": Кой е Борислав Сарафов

Според неофициална информация става дума за незавършена инспекция от антикорупционната комисия по имотни покупко-продажби на сина на Сарафов. Според обява в уеб страницата " Биволъ " през 2019 година синът на шефа на Националната следствена работа Боби Борислав Сарафов, който е роден през 1997 година, имал апартамент, ателие и гараж на стойност 540 хиляди лева, добити през 2018 и 2019 година
" Аз не се тормозя нито от този механизъм за следствие на основния прокурор, нито от сигнала против мен. Нека съществува и да бъде направена инспекция ", разяснява и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов. Той добави и че някогашният основен прокурор Иван Гешев се е тормозил от въвеждането на механизма за следствие, защото евентуално е имал учредения за това, само че той самият нямал такива терзания.

След въвеждането на новия механизъм зачестиха сигналите против най-високите ръководители на прокуратурата и при започване на юни няколко преписки стигнаха до Наказателната гилдия на Върховен касационен съд за избор на арбитър, който да стане краткотрайно прокурор по съответния проблем. Някои от преписките са по сигнали против досегашния основен прокурор Иван Гешев за безучастие.

 Новият механизъм за следствие отприщи сигнали против Гешев и Сарафов Новият механизъм за следствие отприщи сигнали против Гешев и Сарафов

Сега председателката на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд Лада Паунова връща преписките против Гешев на Софийската градска прокуратура за разглеждане по общия ред, защото той към този момент не е основен прокурор и не може да бъде разследван по новия механизъм.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР