Днес във Фейсбук попаднахме на коментар от професор Петър Иванов,

...
Днес във Фейсбук попаднахме на коментар от професор Петър Иванов,
Коментари Харесай

НА ТРЕТИ МАРТ ЗАБРАВИХМЕ РУСИЯ, САМУРАИТЕ И ПРИНЦОВЕТЕ

Днес във Facebook попаднахме на коментар от професор Петър Иванов, оповестен в персоналният му профил. Коментърт идва във връзка драмите, които се разиграват в поледната седмица, след Националният празник на България 3- ти Март. Вижте какво написа учен Иванов!

* публикуваме без редакторска интервенция

1.) Н. Пр. ген. Бойко Борисов изпрати писма до министър председателите на Полша, Румъния, Черна Гора, Молдова и Украйна, в които отбелязва благодарността на България за присъединяване на техни сънародници за делото на Освобождението. В телефонен диалог с президента на Финландия министър председателят изрази признателността на българския народ за финландското присъединяване в освобождението на страната ни.
2.) В речта си на Шипка президентът ген. Румен Радев възвеличи единствено подвига на съветските войни, като пропусна да означи, че за свободата ни са воювали бойци от повече от 10 други страни, в това число днешни наши сътрудници в Европейски Съюз, като Финландия, Румъния, Литва, Естония и други. Много техни герои също са дали живота си за свободата на България, само че Радев пропусна този значим факт. Това е засегнатост.

ПАТРИАРХ КИРИЛ (ОБИДЕНО):
Много ме огорчи, че в формалната реторика на представителите на страната наедно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация... Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични аргументи тя да бъде премълчавана през днешния ден или лъжливо интерпретирана.

НАУКАТА ИСТОРИЯ:
1.) Руско-турската война (1877 – 1878) сред Руската империя и Османската империя е десета в поредицата от Руско-турски войни. Нейн резултат е Освобождението на България.
2.) Майор Сейго Ямадзава е същинският финален самурай. Заради верността и военната си героизъм, младият офицер се употребява с благосклонността на своя държател. Измолва правото да се включи в бойните дейности и в Руско-Турската война получава командването на взвод в обсадата на Плевен.
3.) Един от многото задгранични офицери, които взимат присъединяване в Руско-Турската война и в Освобождението е и бъдещият български княз Александър Йозеф декор Батенберг.

КОМЕНТАР:
1.) Защо нашите първи хора, генерали са и двамата, и са доста умни и начетени, познават всичката история, не споделят нищо нито за едната страна на Руско-Турската война, която е Русия, нито за другата, която е Турция? Радев дори на Шипка не сподели от какво, или от кого, сме се освободили през 1878 год. Що така? Аз мисля, че от турско иго, но Радев не споделя.
2.) В този подтекст Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирил е изцяло прав да сгълчи нашите другояче доста умни генерали.
3.) След като се поздравяват президенти и министър председатели на Финландия, Полша, Румъния, Черна Гора, Молдова и Украйна, за какво е изпусната братска Япония, която също има принос за Освобождението ни от турско иго в лицето на самурая Сейго Ямадзава? Трябваше депеша с признателност, или телефонен диалог, на Н. Пр. ген. Борисов или на ген. Радев с императора Акихито, който не е военачалник.
Няма и никаква признателност към Австро-Унгарската империя за присъединяване и на нейния гражданин принц Александър Йозеф декор Батемберг в нашето Освобождение. Премиерът трябваше да звънне и на сътрудника си от Австро-Унгария. Защо го не помни и него и императора?
4.) Доволен съм, че в битието си ген. Радев се обръща с лице към японските и самурайските обичаи. Както се вижда на фотосите долу, приложенията на неговия... хм, поизбелял и май мръсничък (ко прави тази първа дама ве?) военен потник са същите като на ръкава на самурая Ямадзава. Бравос!
5.) Ти ли ма бутна, или аз паднах?

акад. Петър Иванов

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР