Днес Варшава и Европейската комисия ще представят нов план за

...
Днес Варшава и Европейската комисия ще представят нов план за
Коментари Харесай

Полша и Брюксел си стискат ръцете

Днес Варшава и Европейската комисия ще показват нов „ проект за деяние “, който цели да възвърне върховенството на закона в Полша и да постави завършек на глобите на Европейски Съюз против нея, защото тя се стреми да си върне лидерската позиция на сцената на Европейски Съюз, написа „ Politico “.

Новият министър на правораздаването на Полша Адам Боднар ще показа проекта за деяние тази заран в Брюксел дружно с европейския комисар по полезностите и прозрачността Вера Йоурова и комисаря по правораздаването Дидие Рейндерс . Пред „ Brussels Playbook “ Боднар съобщи:

Дълбоко съм решен да възстановя конституционния ред в Полша и да разреша рецесията с върховенството на закона. Полша още веднъж ще бъде един от водещите членове на Европейски Съюз. “

През 2017 година Европейската комисия започва така наречен процедура за наказания по член 7 , при която дадена страна може да загуби правото си на глас в Европейския съвет, против Полша по време на предходното държавно управление на „ Право и правдивост “ . До този ход се стигна, откакто държавното управление вкара промени , за които висшият съд на Европейски Съюз откри, че нарушават стандартите за господство на закона . Когато министър-председателят Доналд Туск пое властта през декември, той даде обещание да възвърне върховенството на закона и да усъвършенства връзките на Полша с Европейски Съюз – старания, които наподобява ще дадат резултат .

Водещата роля на Полша в активизирането на поддръжка за Украйна , която се пробва да отблъсне съветската инвазия , докара до изместване на центъра на тежестта на Европейски Съюз, като в Брюксел се появиха спекулации, че страната може да бъде възнаградена с висок пост в Комисията след изборите за Европейски парламент през юни.

„ В продължение на шест години се опитвахме да намерим метод да отговорим на сериозните опасения по отношение на върховенството на закона в Полша “ , съобщи пред Playbook комисарят по европейските полезности Йоурова. Комисарят акцентира:

„ Само няколко дни след встъпването в служба на новото държавно управление Боднар и Йоурова се срещнаха, с цел да потърсят решение на разногласието. Много поздравявам … решителността на новото полско държавно управление. “

„ Радвам се, че този проект за деяние вижда бял свят. Комисията ще поддържа Полша в осъществяването на проекта за деяние “ , посочи Йоурова.

Комисарят на Европейски Съюз по правораздаването Рейндерс също означи, че откогато държавното управление на Туск е встъпило в служба, „ то е посочило явен ангажимент да възвърне върховенството на закона в страната “ .

Полският министър Боднар посочи, че ще отнеме време процедурите по глобите на Европейски Съюз да бъдат завършени .

„ Унищожаването на върховенството на закона в Полша, което докара до правна неустановеност, безпорядък и политизиране на правосъдната система, продължи осем години “ , сподели Боднар пред Brussels Playbook и добави:

„ Поправянето на това не е нещо, което може да се направи за един ден… Но ние не губим и няма да губим време. “

Служителят удостовери, че вярата е Брюксел да завърши процедурата по член 7 против Полша по време на актуалното белгийско председателство на Съвета – т.е. преди юли.

След като досието против Полша бъде публично закрито , ще остане единствено една страна с отворена процедура против нея: Унгария , ръководена от министър-председателя Виктор Орбан .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР