Днес варненските села Голица, Кривини, Солник, Добри дол, Козичино и

...
Днес варненските села Голица, Кривини, Солник, Добри дол, Козичино и
Коментари Харесай

Варненски села отпразнуваха Петльовден


Днес варненските села Голица, Кривини, Солник, Добри дол, Козичино и други села в България честват националния ден на мъжките чеда "Петльовден ", предадоха от Булфото.

Преди празника къщата се почиства, а хората се обличат в нови или празнични облекла. На самият празник се заколва петел, отглеждан особено с тази цел. Коленето става или доста рано сутринта, или вечерта. Обикновено жертвеното животно е заколвано на прага на дворните врата, само че има случаи, когато се коли и на къщния предел.

По-късно на дребното момче единствено се дава да пипне ножа, с който птицата е принесена в жертва. На някои места коленето се извършва от майката или бабата в къщата. Гледа се с кръвта на петела да се опръска вратата (къщната или дворната), оплитам и пространството пред прага. С кръвта от птицата се мазват лицата на дребните момчета, вратите и праговете на всички постройки.

След заколването на петела, той се сварява на курбан, с който дамите вървят и раздават („ подават “) по съседи и родственици и се събират на обща софра.

Преданията описват следната 300-годишна история: Петльовден е обвързван със събирането на най-тежкия за нашия народ налог – кръвния, взимането на дребни момчета. Разпитаните остарели хора и легендата описват по какъв начин смела голичанка (с. Голица, Варненско) скрива мъжкото си чадо и отхвърля да го даде на турците, а те се заканват, че в случай че не го съобщи, то ще бъде заклано.

Тогава тя декларира, че сама ще заколи скъпото си момче, само че не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си надалеч отвън селото, заклала в среднощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навсякъде. Когато сутринта пристигнали наново, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица. Оттогава до през днешния ден този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР