Днес в Зала 1 на НДК ще се състои поредният

...
Днес в Зала 1 на НДК ще се състои поредният
Коментари Харесай

Лиса Джерард и Йордан Камджалов за философията на скръбта в музиката на Гурецки

Днес в Зала 1 на НДК ще се състои следващият концерт на GENESIS ORCHESTRA с диригент и създател Йордан Камджалов.  В програмата: " Симфония на скръбните песни " от Хенрик Гурецки и кино музика. През 2015 година Камджалов слага Симфонията за първи път, дружно с Хайделбергската филхармония, на която е основен диригент по това време. Сега се усеща доста по зрял и достигнал до по-различно чувство за същността на творбата.

Този път звезден сътрудник и солист на GENESIS ORCHESTRA  ще бъде вълшебната Лиса Джерард, която предходната година беше посетител в концерта на хор " Мистерията на българските гласове ". Тя взе участие в новия им албум, с аранжименти на Петър Дундаков. Певицата е известна с присъединяване си в " Дет Кен Денс " и с филмовата си музика. Най огромният и шлагер е от кино лентата " Гладиатор ". Мъдра и мистична, нейните осъществявания са като молитва или медитация. Между другото – Лиса Джерард показа, че се моли на измисления от нея език, по този начин както и пее на този собствен език. От маестро Камджалов разбрахме, че още преди да стартира да се учи от Моцарт и Бах, той е приел в сърцето си Лиса Джерард като собствен преподавател. А самата Лиса от дълго време е разказала в свои изявленията за любовта си и възхищението си към българските гласове. Те са трансформирали радикално визията и за музика. Признава, че се е учила от тях и е схванала, че този метод на пеене е извънредно въздействащ и води до сълзи в очите на хората,  носи чувство за силата на женската сила, на планината и на земята,  чувство за пътешестване, чувство, че лодката и се намира в вярната река. А като чуете музиката на Лиса Джерард, безусловно ще доловите характерните трели на певиците от родопите.

Как се стигна до взаимната работа и до плана „ Симфония на Скръбните песни “ на Гурецки. Каква е философията на скръбта, претворена в музиката му? Как я усещат и поясняват - това бяха въпросите на Бояна Андреева към Лиса Джерард и Йордан Камджалов. Чуйте отговорите в прикачения звуков файл.

Йордан Камджалов: „ Скръбта и нейното превъзмогване " - в трите елементи става въпрос за тази тематика. Първите две елементи са молитва, а  третата част е полска национална ария. Цялата симфония отива към спокоен и  преклонен катарзис. Завършва ултра ярко, едно помиряване със скръбта. Има една приказка която споделя, че насладата и скръбта са две сестри, които вървят ръка за ръка дружно. Мисля, че до там е стигнал Горецки - няма суматоха няма нервност, няма рецесия, няма меланхолия, няма контузия. Има вяра светлина и избавление...  Над насладата и над скръбта всичко се слива.

Лиса Джерард:  Усещам,че ариите  са нещо като молебствия и вдъхват нов живот. Скръбта е доста значима част от живота... Тази музика е метод да се отделим от скръбта... построява се нещо като вакум, който ни оказва помощ да преодолеем тъгата.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР