Днес в Турция бе даден стартът на регистрацията на кандидатите

...
Днес в Турция бе даден стартът на регистрацията на кандидатите
Коментари Харесай

В Турция започна регистрацията на кандидатите за депутати за вота на 14 май

Днес в Турция бе даден стартът на регистрацията на претендентите за депутати на изборите, които ще се състоят на 14 май т.г., заяви Хаберлер.

Партията на справедливостта и развиването (ПСР) изиска от претендентите да дарят минималната вноска за кандидат-депутатско място по сметката на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД), която е отворена за събиране на помощи за районите, наранени от опустошителните трусове през февруари.

Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани претендентите да създадат дарения по сметката на АФАД. 

Минималната вноска, изискуема от претендентите за депутати от ръководещата ПСР, е в размер на 20 хиляди турски лири за мъжете. За дамите е 10 хиляди лири, а 5 хиляди лири е за претендентите с увреждания.

Регистрацията на претендентите на ПСР се планува да продължи до 20 март.

От главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) оповестиха, че претендентите за депутати от засегнатите от земетресенията окръзи се освобождават от вноската за кандидатстване.

В писмо до окръжните организации на НРП се показва, че вноската за кандидатстване при дамите ще бъде в размер на 30 хиляди турски лири, а за младежите и претендентите с увреждания - 15 хиляди турски лири.

Регистрацията на претендентите за депутати на съдружния сътрудник на ПСР - Партията на националистическото деяние, се планува да стартира на следващия ден и да завърши на 21 март.

Общо 36 партии са регистрирани за присъединяване в изборите.

На 14 май ще се гласоподава както за парламент, по този начин и за държавен глава. Ако на първия тур нито един претендент за най-високия държавен пост не събере над 50 % от гласовете, то вторият тур на президентските избори ще се организира на 28 май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР