Днес в Страсбург обсъждат влизането на страната ни и Румъния

...
Днес в Страсбург обсъждат влизането на страната ни и Румъния
Коментари Харесай

Днес в Страсбург обсъждат влизането на страната ни в Шенген

Днес в Страсбург разискват влизането на страната ни и Румъния в Шенген. Очаква се евродепутатите да призоват пространството за свободно придвижване да се разшири с всички страни членки на Европейски Съюз, които желаят да бъдат включени в него.

Освен България и Румъния, сега отвън Шенген са Хърватия, Кипър и Ирландия.

Това не са първите диспути в Европейския парламент, на които се насочва апел страната ни и северната ни съседка да бъдат включени в пространството за свободно придвижване. Апел имаше и в признатите резолюции през 2018-та и 2020-та година, както и в отчета от предходната година за действието на Шенген. Европейската комисия също е отправяла многократни апели в интерес на България и Румъния, съобщи offnews.bg.

За да стане това обаче, е належащо единогласие в Съвета на Европейски Съюз. Този въпрос не беше приоритет на завършилото в края на юни френско председателство, като доближени до президента Еманюел Макрон се мотивираха с обстоятелството, че първо би трябвало да сложат ред в Шенген, преди да позволен нови страни там. Засега на тази стъпка продължава да се опълчва Нидерландия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР