Днес в страната се провежда вторият тур на местните избори.

...
Днес в страната се провежда вторият тур на местните избори.
Коментари Харесай

Избираме местна власт на балотаж

Днес в страната се организира вторият тур на локалните избори. Вчера

Съгласно Изборния кодекс от среднощ на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20.00 часа се не разрешава предизборната пропаганда. Изборният ден може да бъде продължен до 21.00 часа, в случай че пред секцията има гласоподаватели, които не са съумели да гласоподават.

На 29 октомври се организираха . На първи тур бяха определени кметове единствено в осем регионални града. В останалите 19 области . Включително в най-големите София, Пловдив и Варна .

За да бъде определен за кмет, претендентът би трябвало да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното обитаемо място . Ако на първи тур никой от претендентите не успее да събере нужната поддръжка, изборите отиват на втори тур - така наречен балотаж. В него присъединяване взимат единствено двамата кандидати с най-високи резултати от първото гласоподаване.

В четири кметства пък ще има балотаж с трима претенденти, защото вторият и третият са с идентичен брой гласове - това са кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

По данни на Централната изборна комисия на втори тур ще се избират още 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони , като последните са единствено в София, Варна и Пловдив.

По-рано тази седмица зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева разгласи, че на вота ще се гласоподава в към 7250 секции, като в 5900 секции това ще става с машина.

Право на глас имат общо 6 308 052 гласоподаватели, като в изборните описи за утрешния избор са включени и жителите, придобили изборни права сред двата тура.

В деня на вота се не разрешава слагането на пропагандни материали на партии , обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. В случючай че секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.
 Арести поради изборни измами и в Сливенско
Арести поради изборни измами и в Сливенско

В цялата страна бяха подадени сигнали за нередности на вота от 29 октомври

Арести по сигнали за изборни измами в секционни комисии след първия тур предходната неделя бяха осъществени на доста мяста в страната. 

44,94% е била изборната интензивност в страната на   По данни на ЦИК правото си на глас са упражнили 2 713 000 гласоподаватели от общо включени в изборните описи 6 038 622. За съпоставяне, на предходния локален избор от 2019 година изборната интензивност на първия тур е била по-висока - 49,76%.

В столицата изборната интензивност e била 36,04%, като са дали своят вот 380 658 души.
 Около 40 000 са невалидните бюлетини за кмет
Около 40 000 са невалидните бюлетини за кмет

Първенец е София-град с 6075 недействителни гласа

Сериозен брой бяха недействителни бюлетини на първия тур на локалните избори. Техният брой е 39 961. 

На първия тур ЦИК Решението на комисията беше обжалвано пред Върховен административен съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР