Днес в София беше открит кризисен център с приоритетно настаняване

...
Днес в София беше открит кризисен център с приоритетно настаняване
Коментари Харесай

Нов кризисен център в София ще приюти 10 деца жертви на трафик

Днес в София беше открит спешен център с предпочитано настаняване на деца, жертви на трафик. В него заслон, помощ и поддръжка ще намерят 10 деца, претърпели принуждение или станали жертви на трафик.

Социалната услуга се основава на социално-психологическа работа с децата, с цел да могат да преодолеят контузията от претърпяното. В София има още два спешни центъра в поддръжка на хора, изведени от трафика, само че те са единствено за възрастни. Целта на построяването на новия център е и да поема неотложни случаи с претърпяно принуждение и да обезпечи предпазено пространство за потърпевшите деца в интервала до разрешаване на рецесията.

 Откриване на спешен център за деца жертви на трафик
© Велко Ангелов

Откриване на спешен център за деца жертви на трафик

Близо 150 са записаните случая годишно на деца жертви на трафик. " Мисля, че трафикът е в доста по-големи мащаби, в сравнение с ние действително виждаме. Тези хора са доста уязвими, а обществото доста мъчно ги вижда, тъй като болката е доста огромна. Когато има сензитивност на обществото, на медиите, когато елементарният човек приказва умерено за това, тогава и жертвите на трафик са по-спокойно и се отпускат да приказват, тъй като виждат, че това не е срамно, че те не са отговорни за случилото се ", разяснява оред " Дневник " ръководителят на фондация " П.У.Л.С. ", психологът Екатерина Велева.

Услугата се дава от Фондация " П.У.Л.С. " като държавно делегирана активност, със подписан контракт със Столичната община. Жилището е предоставено от Министерството на защитата, ремонтът е осъществен със съдействието на Швейцария, а консумативите са поети от Столичната община и общественото министерство.

 Откриване на спешен център за деца жертви на трафик
© Велко Ангелов

Откриване на спешен център за деца жертви на трафик

На откриването участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на правораздаването Христо Проданов, заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова. Специален посетител на събитието беше посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа.

" Не всички деца и възрастни признават, че са жертва на трафик ", сподели Зорница Русинова пред " Дневник ", помолена да уточни съгласно статистиката какъв брой са жертвите на трафик годишно. Те осведоми, че с изключение на този център, в България има още 19 такива центъра с общ потенциал към 150 места. " За нас е значимо да разкрием повече такива центрове, тъй като те служат освен за превъзмогване на следствията след трафик или след полово принуждение, само че огромна част от тях работят и във връзка с предварителната защита ", сподели Русинова.

Центърът условно е разграничен на две - спални пространства, в които ще бъдат настанявани децата, жертви на трафик и принуждение в първите 7 - 14 дни, до момента в който се овладее рецесията. Те имат потребност и от едно особено място, по тази причина едната от стаите - така наречен мека стая, занапред ще бъде оборудвана, стените ще бъдат облицовани с мека материя, а всички остри ръбове - отстранени. " Кризата има съществени физически и прочувствени проявления, от време на време и абстиненция, при постъпването си децата постоянно изпадат в тантрум или делир ", изясни психологът. Целта е в стаята децата да се усещат предпазени, на меко и топло, като в майчина прегръдка, добави Екатерина Велева.

Има условия да се кандитатсва за обществена услуга за оборудването на тази стая, осведоми Зорница Русинова. Тя добави, че могат да бъдат отпуснати до 10 хиляди лева по този фонд.

 Откриване на спешен център за деца жертви на трафик
© Велко Ангелов

Откриване на спешен център за деца жертви на трафик

Другата част на центъра съставлява стаи за децата, пространства за учене и игри, столова. А към този момент в центъра са настанени животни - има огромен аквариум с шарени рибки, два папагала - София и Вашингтон, подарени от кмета на София Йорданка Фандъкова, куче, избавено на автомагистралата, а напълно скоро - и котка.

" За мен като кмет, за целия ми екип работата с хора от уязвими групи, изключително деца, е една от най-важните. През последните години положихме доста старания да създадем същински дом за доста деца без родители. Изключително значимо е да подкрепим децата, които са имали фамилии, само че са претърпели принуждение или са станали жертви на трафик. За нас е значимо да работим с неправителствените организации, тъй като те имат потенциала и опита и работата на институциите да го подкрепим. В тези старания в множеството случи сме дружно с Министерството на труда и обществената политика. Имаме доста сходни услуги, спонсорирани от от министерството, и от бюджета на Столичната община ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

 Откриване на спешен център за деца жертви на трафик
© Велко Ангелов

Откриване на спешен център за деца жертви на трафик

" Децата ще могат да се върнат нормалния си живот в обществената среда. Вярвам и се надявам децата да намерят своя дом тук, само че се надявам и, че те бързо намерят фамилната си среда ", добави Зорница Русинова. Тя разгласи, че сега по линия на оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси има скица на стойност 18 мл. лева, чиято цел е да поддържа общините в основаване на мрежа от повече сходни спешни центрове и приюти и центрове за работа с деца на улицата.

" Фондация " П.У.Л.С. " има многогодишни партньорски връзки с посолството на Съединени американски щати в България. Имахме опция в детайли да се срещнем с политиките и практиките за работа с хора, жертви на трафик в Съединени американски щати. И когато има добър работещ дейно международен опит, имаме доста от какво да се научим и благодарим доста на дипломат Херо Мустафа за нейната ангажираност с тематиката за отбрана на правата на хората, потърпевши от трафик ", сподели Юлия Андонова от фондацията.

Посланик Мустафа поздрави екипа на спешния центът за деца, жертви на трафик. " Чрез него ще се обезпечи заслон за децата, ще се построи по-безопасна среда за тях и ще се поддържа реинтеграцията им ", сподели тя и благодари на всички за напъните и работата за тази благородна идея.

Фондация " П.У.Л.С. " e организация, която повече от 20 години дава директна помощ и поддръжка на хора, потърпевши от принуждение. През целия интервал от началото до днешна дата психолози, обществени служащи, юристи, педагози и доброволци работят в посока предварителна защита и рехабилитация на хора, потърпевши от принуждение и трафик, както и хора в риск или употребяващи психоактивни субстанции. Над 300 индивида годишно употребяват услугите за поддръжка на хора, потърпевши от принуждение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР