Днес в сградата на посолството на Република Казахстан в София

...
Днес в сградата на посолството на Република Казахстан в София
Коментари Харесай

Генералният секретар на ТЮРКСОЙ лично връчи награди на тържествена церемония в София

Днес в постройката на посолството на Република Казахстан в София се състоя тържествена гала по връчване на награди от ТЮРКСОЙ (международна организация на тюркоезични страни по запазване и развиване на културното наследство). Наградите бяха връчени от Генералния секретар на ТЮРКСОЙ професор Дюсен Касеинов, който особено пристигна от Анкара за церемонията по награждаване и да показа албум „ Четейки Абай”. През 2020 година Казахстан означи 175-та годишнина на основоположника на казахската литература Абай Кунанбаев. По случай годишнината бе издадено пощенско филателно издание (художник Тодор Ангелиев), което със съдействието на Председателя на Съюза на българските филателисти - депутат Спас Панчев и в наличие на Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители от групата за другарство с Казахстан бе показано през ноември т.г. в постройката на Народното събрание на Република България. Народният представител Спас Панчев и художникът Тодор Ангелиев получиха юбилейни медали.



Също по този начин бе връчена премия на ръководителя на фондация „ Българска памет – братя Диневи” Стоян Райчевски. Фондацията построи барелефа на Абай Кунанбаев на Алеята на народите в Свети Влас, община Бургас. Награди получиха преводачи на творбите на Абай на български език доктор Иван Иванов и Милена Лилова. Бяха отличени също почетният консул на Казахстан в България Милен Райков и музикантът Мартин Владимиров. Мартин Владимиров майсторски извърши на гъдулка музикални творби на Абай Кунанбаев.

проф. Дюсен Касеинов и Мартин Владимиров  Генералният секретар на ТЮРКСОЙ персонално връчи награди на тържествена гала в София

Посланикът на Казахстан Темиртай Избастин изрази своята признателност на всички другари на Казахстан, съдействали за почтено отбелязване на годишнината на огромния казахски публицист и композитор Абай Кунанбаев и на собствен ред връчи на всички присъстващи книги, брошури и DVD-дискове с филми, преведени на български език и издадени от посолството на Казахстан в България по случай 175-годишнината на Абай и 1150-годишнината на родения на територията на сегашен Казахстан мъдрец Абу Наср ал-Фараби.

По-късно същия ден се състоя среща на Генералния секретар на ТЮРКСОЙ професор Дюсен Касеинов и посланика на Казахстан Темиртай Избастин с министъра на културата на България Боил Банов. По време на срещата проф.Касеинов описа за активността на ТЮРКСОЙ. Участници в срещата се договориха за по-нататъшно развиване на съдействието сред ТЮРКСОЙ и министерството на културата на Република България.
министър Боил Банов, проф. Дюсен Касеинов и дипломат Темиртай Избастин  Генералният секретар на ТЮРКСОЙ персонално връчи награди на тържествена гала в София

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР