Днес в сградата на Народното събрание – зала Димитър Пешев,

...
Днес в сградата на Народното събрание – зала Димитър Пешев,
Коментари Харесай

Патриотите привикаха албанския посланик за закона за малцинствата

Днес в постройката на Народното събрание – зала " Димитър Пешев ", по покана на ПГ " Обединени патриоти ", се състоя среща с посланика на Република Албания у нас Н.Пр. Киряко Курета. На диалозите участваха народните представители Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов, проф. Станислав Станилов и Петър Петров. Основен акцент беше подложен върху зародилото напрежение към българското малцинство в Албания по отношение на подготвяния там закон за признание на малцинствата.

Народните представители бяха безапелационни, че е неприемливо да не бъде приет статутът на българската общественост там, поради хилядолетните корени, които свързват българите с тези географски ширини. Депутатите описаха за своите нееднократни срещи със сънародниците ни в Албания, както и за техните митинги против протичащото се по отношение на тях. Патриотите подчертаха също, че в Доклада на Европейска комисия не инцидентно е обърнато внимание на този въпрос като главен фактор за бъдещето на Албания в Европейски Съюз. Народните представители бяха безапелационни, че също по този начин от признаването на българското малцинство ще зависят и положителните отношение сред България и Албания отсега нататък.

От своя страна Н.Пр. дипломат Киряко Курета сподели, че ще направи съответните действия към управляващите в Албания този проблем да бъде позволен в интерес на страната ни. Той обърна внимание на обстоятелството, че всички български организации там са уведомили управляващите за създалото се напрежение, както и за сериозния отрицателен отзив, който законопроектът е провокирал в България и другите страни от Общността. Посланикът неведнъж акцентира, че Албания в никакъв случай не е имала неприятно отношение към българите там и той ще бъде поръчител за приемането на съответните законодателни промени в интерес на българската общественост.

Срещата протече умерено и в другарски звук, като на финала народните представители от ПГ на " Обединени патриоти " и Н.Пр дипломат Курета се сплотиха към това да бъде извършена още една среща след гласуването в албанския парламент, на която да се създадат съответните разбори и заключения за бъдещите връзки сред двете страни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР