Днес в Севернокипърската турска република се провеждат за нов президент

...
Днес в Севернокипърската турска република се провеждат за нов президент
Коментари Харесай

Нов президент избират в Северен Кипър

Днес в Севернокипърската турска република се организират за нов президент на кипърските турци.  Гласуването ще продължи до 18:00 ч., а резултатите ще бъдат оповестени след 22:00 ч., написа БГНЕС. Анализаторите предвиждат ниска изборна интензивност поради страха от заразяване с ковид в изборните секции.
За поста президент на самообявилата се Севернокипърска турска република (СКТР) се състезават 11 претенденти, измежду които актуалният държавен глава Мустафа Акънджъ, министър-председателят и водач на Партията на националното единение Ерсин Татар, както и външният министър и водач на Народната партия Кудрет Озерсай. В изборите взе участие и синът на първия президент на СКТР Рауф Денкташ – Сердар Денкташ. От всички 11 претенденти, 7 са се оповестили за самостоятелни , а останалите са издигнати от своите партии. За да бъде определен даден претендент, той би трябвало да събере 50% от гласовете на излезлите да гласоподават плюс един глас. Този сюжет на процедура е неизпълним, по тази причина се чака на 18-ти октомври да има балотаж.
 Прозрачност без граници: Преброяването на гласовете на изборите да се прави в районни центрове Прозрачност без граници: Преброяването на гласовете на изборите да се прави в районни центрове
Ние настояваме броенето на бюлетините да се прави в Регионални преброителни центрове. Този модел за организация на изборния развой година..
Анализаторите дефинират като любимци в изборите актуалните министър председател и президент на непризнатата република. Ерсин Татар се употребява с поддръжката на формалните управляващи в Турция, а предизборната му акция е била подкрепена от доста медии. Мустафа Акънджъ е в хладни връзки с Анкара, само че за сметка на това, се употребява с доверието на огромна част от коренните кипърски турци. Очаква се, че за него ще гласоподават даже последователи на партиите, които намерено му се опълчват. Бившият министър председател и водач на Републиканската турска партия Туфан Ерхюрман се счита за компромисна фигура, която може да се окаже сериозен конкурент и за Татар, и за Акънджъ, в случай че се изправи против един от двамата на балотажа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР