Днес в Саудитска Арабия влиза в сила кралски указ, който

...
Днес в Саудитска Арабия влиза в сила кралски указ, който
Коментари Харесай

Жените в Саудитска Арабия вече имат правото да шофират

Днес в Саудитска Арабия влиза в действие кралски декрет, който дава на дамите правото да карат, съобщи Ройтерс.

Саудитска Арабия бе единствената страна в света, която забраняваше на дамите да ръководят автомобил. Решението за анулация на възбраната бе взето още предишният септември от саудитският крал Салман и съставлява част от прогресивните промени на младият престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

„ Готови сме. Това изцяло ще промени живота ни “, споделя 47-годишната психоложка Самира ал-Гамди от Джеда, която стана една от първите дами с шофьорска брошура в страната.

Вдигането на възбраната бе приветствано от западните съдружници на Саудитска Арабия, доста от които до неотдавна отправяха остри рецензии към ръководството в Рияд, сравнявайки го с режима на талибаните в Афганистан, които бяха свалени от власт през 2001 година от водената от Съединени американски щати военна коалиция.

Решението обаче бе съпроводено от тежки репресии против деятелите, които водеха акцията за анулация на възбраната.

Жените, които имат задгранични шофьорски книжки започнаха да ги сменят за саудитски още при започване на месеца, само че броя на водачите от нежния пол в страната остава невисок. Очаква се повече от 3 млн. дами в страната да се снабдят със шофьорски книжки до 2020 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР