Днес в САЩ започва исторически съдебен процес. За първи път

...
Днес в САЩ започва исторически съдебен процес. За първи път
Коментари Харесай

Исторически съдебен процес в САЩ: започва наказателното производство срещу Тръмп

Днес в Съединени американски щати стартира исторически правосъден развой. За първи път ще има наказателно произвеждане против някогашен президент - против Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския. Но до каква степен огромни са възможностите на прокуратурата?

Юридическият екип на Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския до последно се опитваше да предотврати, отсрочи или забави наказателния развой. Само през предходната седмица обаче те претърпяха няколко провали.

Тръмп е упрекнат, че е фалшифицирал фирмени документи в 34 случая. Това е станало за да се прикрият единадесет заплащания единствено към някогашния му юрист Майкъл Коен. Последният е дал пари за безмълвие на порнозвездата Сторми Даниълс - по-точно 130 000 $. С тях Тръмп се опитал да я накара да резервира в загадка тогавашната им спекулация.

Парите са ѝ предложени през 2016 година, малко преди изборите - в миг, когато Тръмп беше подложен на голям напън поради обидни мнения по адрес на дамите. Прокуратурата в Ню Йорк счита, че този рушвет може да се преглежда като опит за въздействие върху изборите.

Бившият прокурор Анемари Макавой споделя, че съгласно нея това е измислено. В изявление за ARD тя твърди, че за прокуратурата ще бъде мъчно да потвърди въздействие върху резултата от изборите. ФБР към този момент е проучило дали може да заведе дело по този мотив и се е отказало, защото не е открито нарушаване на разпоредбите за финансиране на предизборни акции. Предишният прокурор също е разгледал случая - и той също е взел решение против него.

Но в този момент прокурорът Алвин Браг желае да се изправи пред нюйоркски съд и счита, че има шансове за триумф.

Днес ще бъде определено правосъдното жури

Съдебно жури ще бъде събрано през днешния ден: дванадесет правосъдни заседатели и шестима заместници. Кандидатите би трябвало да отговорят на 42 въпроса в правосъдната зала - да вземем за пример за заниманията си, навиците си, какви стратегии слушат и гледат по радиото и малкия екран, дали са имали политически или професионални контакти с обвинения или дали са участвали на някоя от изявите на Тръмп в границите на акциите му.

Смисълът, изяснява юрист Макавой, е да се придобие визия за хората. Но може да се окаже мъчно да се намерят безпристрастни правосъдни заседатели в град, в който евентуално 90 % от хората са дали своят вот против Тръмп и евентуално биха го създали още веднъж. Стига някой да каже, че е подготвен да вземе заслужено решение единствено въз основа на доказателствата, той може да служи като правосъден заседател.

Но постоянно, споделя Макавой, хората не могат да създадат това, само че желаят да бъдат в журито на Тръмп, тъй като тогава имат какво да кажат и притеглят внимание. Други пък желаят да навредят на Тръмп и по тази причина се причисляват към журито.

Може да минат дни или седмици, преди да се дефинира окончателният състав на журито. Макавой чака последващият разпит на очевидци да отнеме от шест до осем седмици. Всичко това може да докара правосъдните заседатели до лимита на опциите им. На тях не им е разрешено да приказват за процеса отвън правосъдната зала. И би трябвало да стоят надалеч от новинарските излъчвания. Имало е правосъдни процеси, при които правосъдните заседатели са били променяни или е трябвало да бъдат изолирани, споделя Макавой. Подобно нещо е допустимо да се случи и в сегашния случай, който провокира неспокойствие по целия свят. Тръмп е поляризиращ - и е допустимо да бъдат направени опити да се стигне до правосъдните заседатели, да бъдат потърсени.

Съдът би могъл да държи правосъдните заседатели надалеч от домовете и фамилиите им за времето на процеса. Но това е мъчно, изключително при шестседмичен развой. Един от разновидностите е правосъдните заседатели да бъдат настанени в хотел и по този метод да се управлява достъпът им до медиите и новинарските канали.

Тръмп би трябвало да участва

Тръмп е признал заплащанията като такива, само че отхвърля да е манипулирал документи. Той счита, че наказателното произвеждане в Ню Йорк - на което би трябвало да участва всякога, по четири дни в седмицата - е несъществено и политически стимулирано, както и всички останали производства против него.

В последна сметка някогашният президент може да бъде наказан на затвор - нещо, което се разисква в американските медии от седмици. Съдебните заседатели би трябвало да доближат до единомислеща присъда. Ако те не са съгласни, процесът ще бъде анулиран и ще би трябвало да се вземе решение за още един развой, написа " Клуб Z ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР