Днес в Съдебната палата на Благоевград бе проведено Годишно отчетно

...
Днес в Съдебната палата на Благоевград бе проведено Годишно отчетно
Коментари Харесай

Състоя се Годишно отчетно събрание на Районен съд –Благоевград

Днес в Съдебната палата на Благоевград бе извършено Годишно отчетно заседание на Районен съд –Благоевград за активността на правосъдната институция през 2022г.

На събранието участваха съдии и правосъдни чиновници, а като посетители взеха присъединяване: Председателя на Окръжен съд –Благоевград, арбитър Петър Узунов, от Административен съд–Благоевград, Председателя на съда арбитър Стоянка Пишиева и арбитър Иван Петков, зам.районният прокурор Елица Калпачка и зам. районният прокурор Анита Димова от РП-Благоевград и зам.председателя на ОДМВР-Благоевград –Стоян Маламов.

И.ф.председателя, арбитър Калина Иванова срещна присъстващите с направеният доклад за свършената работа на съда през 2022г., от който се установи, че макар кадровото текучество и непрекъснатият кадрови недостиг на съдии и чиновници поради командироване, пренасяне и неявяване за нескончаем интервал от време, за отчетната година в Районен съд –Благоевград са постъпили общо 4955 бр. каузи, от които 2942бр. –граждански каузи и 2013 бр. наказателни и административно-наказателни каузи. Заедно с останалите за разглеждане от миналата година, общият брой на прегледаните каузи в Районен съд –Благоевград през отчетната година е бил 6051 бр. каузи, от които до края на годината са завършени общо 4932бр. каузи.

При постъплението на делата се установи известно понижение в броя на постъпилите каузи в гражданското поделение на съда спрямо 2021г., само че е налице нарастване в постъплението на делата в наказателното поделение. Очертава се и наклонност за завишаване броя на същинските каузи с провеждането на правосъден развой и със повишена фактическа и правна трудност, както и за понижение на делата от частен темперамент, обсъждани и приключвани в закрито съвещание, без акт всъщност на спор.

Този размер от работа и редуцираният съдийски състав през цялата 2022г., са довели до висока натовареност на магистратите в Районен съд -Благоевград, които са работели през цялата година в съда, като всички те са с коефициенти за натовареност над максимума за естествена натовареност от 100 коефициента по Правилата на Висш съдебен съвет за премерване на натовареността на съдиите /равняващи се на оптималният брой работни дни в календарната година/, а точно: арбитър Владимир Пензов -118.45 коефициента, арбитър Гергана Симеонова 111.15, арбитър Димитър Беровски-137.76, арбитър Екатерина Николова -119.29, арбитър Калина Иванова -115.79, арбитър Кристина Панкова- 124.53 и арбитър Татяна Маркова -131.44 коефициента.

Посоченият размер от работа е приключен и при едни доста положителни срочни индикатори, като 81% от гражданските каузи и надлежно 79 % от наказателните каузи, са завършили в 3-месечен период от образуването им.

През 2022г. най- огромно е постъплението на цивилен каузи по Семеен кодекс, ЗЗДН, ЗЛС, ЗГР, Закона за отбрана на детето/375 бр. дела/, облигационни искове/151 бр. дела/, установителни искове/208 бр. дела/, вещни искове/56бр. дела/ и каузи по КТ/38 бр. дела/, надлежно най-голямо е било постъплението на наказателни каузи за общоопасни закононарушения /154 бр. дела/, закононарушения срещу собствеността /40 бр. дела/, каузи по реда на чл.78а от НК/37 бр./, за документи закононарушения /24бр. дела/, закононарушения срещу активността на държавни органи и публични организации /19бр. дела/, за закононарушения срещу брака, фамилията и младежта /18бр./ и за закононарушения срещу личността –телесни повреди /12 бр. дела/.

През 2022г. в Районен съд –Благоевград са наказани общо 333 лица, включително и 4 малолетни, а оправданите са 20 лица.

Възстановяването на икономическата интензивност на хората след интервала на пандемия е обусловило и високата натовареност на работата на съдиите по вписвания и правосъдните реализатори към Районен съд –Благоевград, като за 2022г. са осъществени 8168 бр. вписвания, формирани са 4009 бр. нотариални каузи и 4159 бр. писалищен каузи от съдиите по вписвания, надлежно формирани са 302бр. изпълнителни каузи и са събрани 638 344лв. от правосъдните изпълнителни по водените в съда изпълнителни каузи.

И през отчетната 2022г. в Районен съд –Благоевград е траяло използването на редица принадлежности за електронно правораздаване за по-голяма експедитивност, действеност, бистрота в работата на съда и досегаемост до правосъдната информация и правосъдните административни услуги, предлагани на жителите, като съда е създавал и съхранявал електронни папки по всички формирани правосъдни каузи, предоставял е далечен достъп до информацията по делата посредством Електронен портал на Висш съдебен съвет, оптимизирал е работният развой с въвеждане на нов програмен продукт и в работа Бюро “Съдимост “. Разпределението на делата е осъществявано напълно електронно посредством централизираната система на Висш съдебен съвет и в ЕИСС, а със съдействието на новият ръководител на Окръжен съд -Благоевград, арбитър Петър Узунов, бе обезпечено и провеждането в Съдебната палата на видеоконферентни разпити за очевидци и движимости лица по делата на Районен съд - Благоевград с техниката предоставена от Висш съдебен съвет на Окръжен съд -Благоевград, точно за такова улеснение и по-голяма експедитивност в правосъдният развой.

През 2022г. съдът продължи и присъединяване си в Образователна стратегия “Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, с присъединяване на съдии в срещи и полемики за запознаване на жителите и децата с работата на съдията и разнообразни правни тематики, за повишение на правната просвета и предварителната защита на подрастващите и обществото.

В заключителните си думи след показване на доклада, и.ф. Председателя на съда арбитър Калина Иванова, поздрави и благодари на всички съдии и правосъдни чиновници за тяхната отговорност, безрезервност и свършена работа през 2022г. макар високата им натовареност през цялата отчетна година и редуцираният кадрови състав на съда.

Прокурор Калпачка показа на съдиите и чиновниците настояща статистика за натовареност на прокуратурите през 2022г., от която е видно, че РП-Благоевград е на 6-то място по натовареност в страната, включително и по импортирани обвинителни актове, постановления и претенции в съда, което се отразява и на натовареността на съдиите и води до повишената натовареност с повече постъпили каузи в наказателното поделение на РС-Благоевград.

Председателя на Окръжен съд –Благоевград също поздрави съдиите и чиновниците на Районен съд –Благоевград за положителните резултати,които са постигнали през отчетната 2022г., като пожела на всички здраве и да запазят и покачат и тези резултати през идната година.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР