Днес в с. Нивянин в къща–музей „Иван Нивянин“ беше връчена

...
Днес в с. Нивянин в къща–музей „Иван Нивянин“ беше връчена
Коментари Харесай

Kметът на Борован инж. Десислава Тодорова връчи престижна награда на поета Николай Шопов /снимки/

Днес в с. Нивянин в къща–музей „ Иван Нивянин “ беше връчена влиятелната Национална премия за лирика „ Иван Нивянин “. Поетът Николай Шопов дружно със брачната половинка си Професор Петя Шопова, почетоха събитието. Кметът на община Борован, инж. Десислава Тодорова приветства гостите и жителите на село Нивянин и връчи премията на номинирания стихотворец от съюза на българските писатели. На името на Иван Нивянин е учредена национална и литературна премия през 1978 година. След 10 ноември 1989 година тя е прекратена. Възстановена е още веднъж през 2000 година с помощта на гражданската отбрана и поклонението пред паметта на героя. Тази година след двугодишно спиране поради пандемичната конюнктура още веднъж възвръщаме връчването на влиятелната Национална премия за лирика „ Иван Нивянин “.
Наградата е учредена от Община Борован и Съюза на българските писатели. Tя се връчва по време на Майските културни празници в Борован. Тази година съюзът на българските писатели излезе с предложение притежател на националната премия за патриотична лирика „ Иван Нивянин-2022г. “, да бъде поета Николай Шопов.
Николай Шопов е приключил история и българска лингвистика в Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Професионалната му кариера е обвързвана с ръководството в региона на образованието и културата, както и с политическа активност. Автор на проучвания и изявления в региона на история на културата, ръководство на духовната сфера и по публично значими проблеми. Публицист и анализатор по проблеми на вътрешната политика и интернационалните връзки, на поетични книги и участник в антологии на актуалната българска лирика, на преведени и издадени книги и стихове в Северна Македония, Русия, Сърбия, Молдова, Албания. Занимава се с превод на лирика и прозаичност. Член на Съюза на българските писатели, член на Славянската литературна и артистична академия, член на публицистичната гилдия на списание „ Орфеева лира “, на вестник „ Моята религия “ и на кооперация „ Никола Вапцаров “. Носител на медал „ Св. Св. Кирил и Методий “- 2 степен. Удостоен с почетна грамота на Съюза на българските писатели за принос в актуалната българска литература. Носител на националната премия за лирика “Слав Караславов “ на Съюз на българските писатели и Община Първомай, на премията „ Македонски литературен Дедал “, на грамоти от сдруженията на писателите в Сърбия и Северна Македония.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР