Днес в рубриката Под български флаг из морската шир“ Военноморски

...
Днес в рубриката Под български флаг из морската шир“ Военноморски
Коментари Харесай

„Под български флаг из морската шир“ - минните заградители „Дунав“ и „Свищов“

Днес в рубриката „ Под български байрак из морската простор “ Военноморски музей - Варна ни споделя за минните заградители „ Дунав “ и „ Свищов “.

През Втората международна война немските войски пленяват в Югославия две речни самоходни баржи, които са издигнати в Линц и носят имената „ Бая ” и „ Вуковар ”. Плавателните съдове са продадени на частно лице в Русе и след това са кръстени „ Дунав ” и „ Свищов ”.

Всеки от съдовете има цялостно водоизместване от 544 т, дължина на корпуса 58 м, широчина 8 м, и прегазване 2,3 м. Двигателите са с мощ от 400 к. с. и корабите доближават скорост от 8 възла.

По време на Втората международна война „ Дунав ” и „ Свищов ” са мобилизирани. Ремонтирани са в арсенала на Дунавския флот в Русе, а по-късно са трансферирани във Варна, където под управлението на капитан I сан Протасий Пампулов са преустроени като минни заградители в арсенала на Черноморския флот. Новото им предопределение е да слагат минни заграждения (минни полета) за отбрана на родните крайбрежия.

„ Дунав “ и „ Свищов “ могат да носят до 60 мини. През 1941 година те вземат участие в слагането на минни заграждания, подпомагани и от други мобилизирани цивилен кораби, като съумяват да слагат общо 1538 мини в българските териториални води. Голяма част от минните заграждения пред българското крайбрежие на Черно море, които обгръщат акватория от над 500 кв. благи, са сложени точно с „ Дунав ” и „ Свищов ”. След войната корабите са предадени на „ Параходство Българско речно корабоплаване “.

Военноморски музей - Варна ви чака с още любопитни обстоятелства и истории от вторник до събота, от 10:00 до 18:00 часа, като не забравяйте, че продажбата на билети завършва в 17:30 часа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР