Днес в регионалното управление по образованието във Враца се проведе

...
Днес в регионалното управление по образованието във Враца се проведе
Коментари Харесай

Вижте какъв държавен план-прием на ученици подготвят за догодина във Врачанско

Днес в районното ръководство по образованието във Враца се организира конференция, на която бе показан новият държавен план-прием след 7 клас за образователната 2019/2020 година, видя кореспондент на организация BulNews. На срещата участваха регионалните шефове на Враца и Монтана Малина Николова и Росен Белчев, шефката на просветителното ръководство Галина Евденова, шефовете на районните служби по заетостта във Враца и Монтана Маргарита Ангелова и Даниела Накова, шефове на учебни заведения и представители на бизнеса.
От презентацията на Галина Евденова стана ясно, че броят на учениците на територията на област Враца понижава, като за другата образователна година се чакат 1 422-ма възпитаници, които да образуват държавния проект банкет. Така понижават и паралелките, които ще се образуват в учебните заведения, като в тези в община Хайредин се чака да има единствено една паралелка след 7 клас. По две паралелки се плануват в учебните заведения в Борован, Криводол, Мизия и Роман, а в Оряхово ще бъдат образувани едвам 3 паралелки. Пет паралелки се чака да бъдат открити в Бяла Слатина и 6 в Мездра. Най-голям брой паралелки ще бъдат образувани в учебните заведения на териториите на община Козлодуй – 8 и община Враца - 27 паралелки. Максималният брой паралелки, които могат да бъдат образувани в региона за образователната 2019/2020 година след 7 клас са 62 броя.
Колко тъкмо и какви ще бъдат професионалните и профилираните паралелки ще стане ясно при започване на другата година, само че още от в този момент Николова и Евденова дадоха да се разбере, че няма да позволен шефовете да дефинират броя на нужните им паралелки и тяхната устременост. Няма да бъде позволено да има и паралелки със сходна устременост, каквито случаи е имало до момента.
Евденова напомни, че предходната година също са се осъществили 62 паралелки при държавния проект банкет, като 21 са профилирани и 41 професионални. Закрити за тази образователна година бяха 4 паралелки и то единствено професионални. Учениците в професионални паралелки сега са 941 или 66%, а в профилираните са 492 или 34%. Другото, което означи шефката на ръководството по обучение е, че в избрани общини от територията на региона има огромно приключване на възпитаници за други области. Най-много възпитаници, записани да учат в друга област, са от Оряхово – 30, следвани от тези от Бяла Слатина – 24, Козлодуй – 19 и Мизия- 19, като се е трансформирало в наклонност в последните години.
10 са учениците отпътували в чужбина, а 17 са повтарящите. Евденова се закани да направи обстойна инспекция от кои учебни заведения са повтарящите възпитаници и по какви аргументи става това, като изрази и подозрение, че може да им се пишат ниски оценки, с цел да се запазят като численост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР