Днес в правната комисия в парламента, от 13:00 часа ще

...
Днес в правната комисия в парламента, от 13:00 часа ще
Коментари Харесай

Пренаписват ли Закона за здравето предложенията между двете четения?

Днес в правната комисия в Народното събрание, от 13:00 часа ще бъдат разисквани на второ четене измененията в Закона за здравето. Вчера в 18.00 часа изтече срокът за нови оферти за промени в закона, които набелязват противоепидемичните ограничения след края на изключителното състояние. Предложенията на партиите сред първо и второ четене безусловно пренаписват първичния законопроект на кабинета.
Управляващите от ГЕРБ отстъпват от концепцията изключителна епидемиологична конюнктура да се афишира със заповед на министъра на опазването на здравето и внасят нов текст – това да става само с акт на Министерски съвет. В предлагането им са изброени изчерпателно и критериите за това, а вътре са дадени правни дефиниции на термините " изключителна епидемиологична конюнктура ", " изолираност " и " карантина ".
Същата теза застъпва и опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, чийто водач – Корнелия Нинова, дружно със свои сътрудници депутати, е внесла сходно предложение. От левицата желаят още облекчения за кредитополучателите, поддръжка за служащите, излезли в неплатен отпуск по време на рецесията, както и съкращаване на Данък добавена стойност за храни и медикаменти.
Предложенията на ГЕРБ, подписани от ръководителя на групата Даниела Дариткова, която към този момент пребори ковид, плануват и наказания при неизпълняване на противоепидемичните ограничения след края на изключителното състояние на 13 май. За всички извършители санкцията ще бъде в размер от 300 до 1000 лв., а при наново нарушаване – от 1000 до 2000 лв..
Всички заболели и потвърдени носители на вируса, отказали или неизпълнили наложителната изолираност или лекуване, ще се санкционират с санкция от 5000 лв.. За нарушителите на наложителната карантина глобата е същата.
Коалиционните сътрудници от „ Обединени патриоти ” също имат свои оферти. От Вътрешна македонска революционна организация упорстват здравният министър да афишира изключителна епидемиологична конюнктура, само че единствено за период от 30 дни. Ако обстановката към болестта постанова ограниченията да продължат, това да става посредством решение на Народното събрание, по предложение на кабинета.
Патриотите желаят още ограниченията за просрочените заеми, опасани в изключителния закон, да продължат да работят два месеца след края на изключителното състояние – да не се начисляват лихви за веселба, да не настава предварителна дължимост, както и да не се скапват контракти и изземват движимости.
Един от юристите в групата на Движение за права и свободи - Хамид Хамид, предлага да отпадне двумесечния период за административните съдилища да прегледат жалбите против общите административни актове. Той упорства още да се разпише в закона, че актовете на здравния министър ще влизат в действие от момента на публикуването им на интернет страницата на ведомството.
Вижте още:
Критики за новия закон за COVID-19: Къде е докладът, за какво здравният министър става толкоз мощен?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР