Днес в пленарната зала депутатите ще обсъждат и гласуват изпращането

...
Днес в пленарната зала депутатите ще обсъждат и гласуват изпращането
Коментари Харесай

На живо: Зеленски поиска ремонт на украинска военна техника в България с писмо до НС



Днес в пленарната зала депутатите ще разискват и гласоподават изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. На провелия се нощес съдружен съвет представителите на четирите партии в ръководещата коалиция не са стигнали да консенсус по отношение на позициите им - Българска социалистическа партия остава срещу военна поддръжка за Киев.

В сряда заран посланикът на Украйна Виталий Москаленко е внесъл в деловодството на Народното събрание писмо, изпратено от президента Володимир Зеленски.

В него се разказват предложенията на Киев за това, което София би могла да направи, с цел да помогне на страната в хода на войната - изпращането на оръжия или муниции не е измежду тези претенции. Текстът беше прочетен пред депутатите от председателстващия съвещанието Мирослав Иванов. 

В него са посочени шест точки, които съответстват с обществено оповестените резултати от срещата на Кирил Петков и Володимир Зеленски в Киев - единственото искане, което има отношение към армията, е " ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България ". 

Останалите точки са свързани с поддръжка за участието на Украйна в Европейски Съюз, помощ за украинските бежанци, обезпечаване на опция за експорт на украинско зърно през пристанището във Варна, доставки на ток и газ от Украйна и продължение на доставките на филантропична помощ - медикаменти, облекла и филантропични артикули. 

От Политическа партия оферират Народното събрание да позволи държавното управление да дава " военно-техническа помощ съгласно официалното писмо на Володимир Зеленски ", без да се прецизира дали тя е за " защитни цели " (каквото беше предлагането на Политическа партия единствено преди седмица) и да се добави, че мандатът за поддръжка на украинската войска би трябвало да е " съгласно опциите на Република България ". 

Атанас Славов от " Демократична България " прикани Народното събрание не просто да утвърди съответното искане в писмото на Зеленски за ремонт на техника, само че да даде по-широк мандат на държавното управление, с цел да може да реагира в бъдеще на потребностите на страната. 

" Нашето гледище е в границите на днешния спор, когато гласуваме, дано не ограничаваме тази поддръжка до този съответен миг. Сега Украйна може да има потребност от ремонт, само че по-късно ще има и потребност от въоръжение ", сподели Славов.  

Преди няколко дни Корнелия Нинова сподели, че обединението ще се разпадне, в случай че Министерският съвет изпрати оръжия за Украйна. В случая решението дали да се подкрепи военно-технически Украйна, ще бъде взето от Народното събрание, което ще даде мандат на изпълнителната власт с съответна задача. 

Днес в пленарна зала предстоят тежки диспути и се чака да има три обособени гласувания, които да са по предложенията на " Продължаваме промяната ", на ГЕРБ-СДС и на " Демократична България ". Разликата сред трите оферти е, че последните две дават мандат на държавното управление за разпределяне на военно-техническа помощ за Украйна, до момента в който в това на Политическа партия се приказва за  . Още при приемането на витиеватата дефиниция от отрасловата комисия, Атанас Михнев от Политическа партия разгласи, че в пленарната зала могат да се вършат още " оферти и разяснения " към плана. 

До момента партиите с ясни позиции за изпращане на военна помощ са ГЕРБ, " Демократична България ", " ИТН " и от предходната седмица и " Продължаваме промяната ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР