Днес в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с основен проектант

...
Днес в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с основен проектант
Коментари Харесай

В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна зареждането на ядрено гориво

Днес в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с главен архитект и реализатор – инженерното поделение на „ Росатом “) стартира зареждането на нуклеарно гориво.

В 11:45 часа в дейната зона на реактора бе заредена първата горивна касета със свежо нуклеарно гориво. До края на месеца поредно ще бъдат заредени 163 горивни касети.

След зареждането с гориво реакторът ще бъде изведен на минимално контролируемо равнище на мощ – 1% и ще бъдат осъществени съответните проби. От този миг реакторът ще придобие статус на нуклеарна енергийна апаратура. След потвърждаване на надеждността и сигурността на работата на енергоблока на планови параметри, стартира стадият на енергийното пускане, по време на който енергоблокът ще бъде включен за първи път в енергийната мрежа.

„ Република Беларус стана притежател на енергоблок, издигнат по най-съвременните технологии от потомство „ три плюс “. Референтността на тази технология към този момент беше доказана с употребата на аналогични блокове в Русия. Те дават отговор на всички постфукушимски условия за сигурност и всички задачи на МААЕ признават тяхната надеждност. За нас е доста значимо, че първият задграничен енергоблок ВВЕР-1200 построихме точно в Република Беларус “, означи генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.

Реализирането на плана за строителство на Беларуската АЕЦ се реализира намерено и транспарантно. Централата дава отговор на всички условия за сигурност на МААЕ. Беларус на регулярна основа си сътрудничи с управлението и специалистите от организацията и взаимодейства с представители на Европейската комисия и Европейската група на регулиращите органи за нуклеарна сигурност - ENSREG. За интервала 2012-2020 година са извършени 7 основни задачи на МААЕ, които се предлагат за страни, които строят за пръв път АЕЦ.

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е първият енергоблок от най-новото потомство „ три плюс “, който се построява по съветска технология в чужбина. В момента три енергоблока от сходен вид се експлоатират сполучливо в Русия – два в Нововоронежката АЕЦ и един в Ленинградската АЕЦ. Освен това, през юли приключи построяването и започнаха пусковите интервенции в четвъртия съветски енергоблок от потомство „ три плюс “ – Шести енергоблок на Ленинградската АЕЦ.

„ В съпоставяне с енергоблоковете от предходното потомство с реактор ВВЕР-1000, новаторският енергоблок от потомство „ три плюс “ с реактор ВВЕР-1200 има редица прерогативи, които значително покачват икономическите му характерности и сигурност, означи генералният шеф на Концерн „ Росенергоатом “ Андрей Петров.

„ Главната специфичност на ВВЕР-1200 е неповторимото комбиниране на дейните и пасивни системи за сигурност, които вършат АЕЦ оптимално устойчива на външни и вътрешни въздействия. Всички енергоблокове имат уловител на стопилка – устройство за локализиране на стопилката от дейната зона на нуклеарния реактор, както и други пасивни системи за сигурност, които могат да работят при цялостно неявяване на енергоснабдяване и без присъединяване на оператори.

Освен това мощността на реакторната апаратура е увеличена с 20%, доста е понижено количеството на обслужващия личен състав, плановият период на работа на главното съоръжение е повишен два пъти от 30 на 60 години, с допустимо удължение с още 20 години. “

Днес съществени клиенти за АЕЦ с енергоблокове от потомство „ три плюс “ с съветски дизайн са Финландия, Унгария, Турция, Бангладеш, Египет и други Комплексен снабдител за основното съоръжение за нуклеарния остров на Беларуската АЕЦ е „ Атоменергомаш “.

Горивото е създадено от Новосибирския цех за химически концентрати, като равнището на обогатяване варира от 1,3 до 4,4%.

Днес съветската корпорация „ Росатом “ е приет международен водач и единствената компания в света, която осъществя серийно строителство на АЕЦ в чужбина. В света са издигнати 102 атомни енергийни обекта с съветски дизайн, от тях 78 енергоблока са с реактори вид ВВЕР.

В интернационалния поръчков портфейл на „ Росатом “ има 36 енергоблока с реактори ВВЕР на разнообразни стадии от реализация в 12 страни. От тях 25 енергоблока са в развой на строителство в 9 страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР