Днес в ОДМВР-Благоевград, от комисар Валентин Василев – директор на

...
Днес в ОДМВР-Благоевград, от комисар Валентин Василев – директор на
Коментари Харесай

ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН с предприети мерки за сигурност по време на предстоящите Великденски празници

Днес в ОДМВР-Благоевград, от комисар Валентин Василев – шеф на РДПБЗН-Благоевград, основен контрольор Страхил Анталавичев – шеф бранш „ Опазване на публичния ред “ в отдел „ Охранителна полиция “ при ОДМВР-Благоевград и старши контрольор Георги Бучков – шеф група „ Организация на придвижването, пътен надзор и превантивна активност в бранш „ Пътна полиция “ при ОДМВР-Благоевград, пред локални публицисти бяха оповестени подхванатите ограничения за сигурност преди, по време и след идните празници и почивни дни.

В празничните дни се основават условия за намалена зоркост у хората, от което се възползват недобронамерени лица за осъществяване на джебчийски обири и други престъпни действия. От основен контрольор Анталавичев бяха отправени рекомендации към жителите да се демонстрира зоркост и внимание при носенето на скъпи движимости и пари, които биха могли да бъдат обект на посягане, както и да не се оставят отключени и без контрол за нескончаем интервал от време и жилищата. Той акцентира, че от полицейските чиновници ще има засилен надзор, целящ недопускане на произшествия, свързани с нарушение на публичния ред на местата и в обектите, където ще има концентриране на голям брой хора. Ще се следи за прецизното съблюдаване на условията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения при превозването, законната приложимост и съхранението им. Проверки ще се реализират и за разпространяване и продажба на акцизни артикули без бандерол и обезщетен данък. Създадена е и организация за полицейска защита на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден.

Тъй като по традиция на идните празници на трапезата участва агнешкото месо, старши контрольор Анталавичев предложи стопаните да бъдат внимателни при определяне на контакти с търговци, които посещават дворовете им под претекст, че изкупуват животни. Често пъти крадците представяйки се за купувачи, авансово оглеждат стопанствата, които по-късно обират и за това не трябва да се оставят непознати лица сами в парцела под никакъв претекст.

С цел сигурността на пътуващите контролът на придвижването по пътищата по време на Великденските празници и почивните дни ще бъде повишен, като старши комисар Бучков разясни, че от полицейските чиновници ще се реализира засилен надзор по основен път Е - 79 и Автомагистрала „ Струма “ в посока Благоевград - Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата и път ІІ- 19 в правата пътен възел - Симитли - Банско - Г. Делчев. Специализирана полицейска интервенции „ Алкохол, опиати, недееспособност и скорост “ ще се организира в цялата област. Автопатрулите ще имат за цел подкрепяне и контролиране на придвижването при тапи, както и реализиране на показателен и предпазен надзор към участниците в придвижването. Ще се засилва контрола по съблюдаване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях коли на “Пътна полиция ”. От името на ОДМВР-Благоевград той насочи зов към водачите на МПС да съблюдават прецизно ЗДвП и напътствията давани от контролните органи.

Предстоящите честванията на църковния празник “Възкресение Христово ” са свързани с всеобщо събиране на хора в църкви, манастири и параклиси. Изпълняваните церемонии са съпроводени с паленето и преместването на свещи, което доста покачва риска от пораждане на пожари. По мотив подхванатите ограничения по обезпечаване на пожарната сигурност в християнските храмове в област Благоевград, от шефа на РДПБЗН-Благоевград комисар Валентин Василев бе оповестено, че чиновниците на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са направили 106 инспекции на християнски храмове, като е установено едно нарушаване, за което е обещано наставление. Проверени са също и 55 обекта за настаняване на посетители, като са установени шест нарушавания.

Един от ритуалите на Християнския празник е обвързван с палене и преместване на горящи свещи по домовете и макар подхванатите превантивни ограничения е належащо да се внимава при паленето на свещи към храмовете и вкъщи. Запалените свещи да се слагат единствено в особено пригодени за това негорими и предпазени от вятър съдове и да не се оставят наоколо до горими материали и без наблюдаване. Всяка запалена свещ крие заплаха, изключително за хората с по-дълги или обемни коси, които елементарно могат да пламнат отблизо запалена свещ. След прибиране в домовете не трябва да се оставят запалените свещи да горят без контрол, даже в случай че хората са в прилежаща стая.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР